diumenge, 14 de març del 2010

Aniversari

Demà faig un any, una any a afegir als 46 que ja tenc ;-). He vist i viscut moltes coses al llarg de aquests 47 anys.  N'hi ha hagut de bones i de dolentes. De les bones la revolució tecnològica que hem viscut als darrers vint anys. La tecnologia informàtica i  internet  crec que han sigut les mes importants.

L'informàtica ens ha permès fer coses abans reservades a empreses i professionals amb molts recursos i doblers. Avui en dia qualsevol usuari es pot fer, editar i gestionar les seves fotografies, videos i musiques. Abans tant sols s'ho podien permetre molts pocs usuaris. També es ver que quan surt una tecnologia nova o un aparell nou sempre es mes car, per desprès baixar els preus i permetre l'accés a  la majoria.  El que si queda demostrat, es que la capacitat de crear dels usuaris de a peu no te res a desmerèixer de la "professional". Des de tenir un servidor a casa donant serveis als altres, a escriure a un blog, o crear un programa informàtic, passant per la fotografia, la musica, el video, els disseny i molts altres. Es pot crear continguts i donar serveis de qualitat.

Dins d'aquestes tecnologies l'informàtica i dins ella el programari lliure han permès, deslligar-nos de la tirania del programari privatiu i les seves limitacions. Permetre la modificació i millora d'un programa, comporta que aquell error, que a un no ha vist, un altre ho millora. O que una millora per un programa sol·licitada per els usuaris i que una empresa de programari no vol fer, amb el programari lliure normalment en poc temps estar implementada. La qualitat del programari lliure ha millorat moltíssim els darrers cinc o sis anys. Empreses com IBM, Sun, Ubuntu i moltes que em deixo, si be han pogut guanyar diners amb el programari lliure, també han contribüit a la evolució i millora del mateix.

Tot això ha comportat que l'accés a la cultura sigui cada vegada mes lliure i universal. Compartir es una de les premisses de la creació i difusió de cultura.  Sense compartir la cultura no es genera ni arriba enlloc.  Tot i que les administracions i els lobbies estiguin intentant retallar aquestes llibertats intentant evitar la compartició i difusió de la cultura. Tot per mantenir els seus privilegis i monopolis econòmics.  Internet i el programari lliure van néixer en llibertat i sense restriccions, compartir era i es un dels seus pilars fonamentals.

A pesar de les coses dolentes que n'hi ha hagut moltes. Les bones encara que siguin poques no les hem de deixar passar. Les tenim que aprofitar per que si no ho feim ningú ho farà per nosaltres. 
 

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Per molts i bons. Ja t'he comentat un parell de vegades que no sol deixar comentaris perquè no tenc temps, però per aquestes coses val la pena tenir-ne una mica.
Salutacions

Unknown ha dit...

Gracies Avel·lí, quan tenguis temps em podries passar informació del programari lliure i quin us en feis a l'escola o institut on treballes.