dimarts, 29 de setembre de 2009

GNU/Linux vs Windows

Direu que som un cansat, que ja vaig fer una entrada al blog sobre Linux a l'escriptori. Fa uns dies vaig veure que  a meneame.net, segueixen els flames GNU/Linux vs Windows. I no ho entenc, encara hi ha defensors de windows que s'atreveixen a afirmar que Linux no triomfarà entre els usuaris de a peu, per que no hi ha programes com  l'Autocad o el Photoshop.  Que han provat qualque vegada d'instal·lar Linux i no han pogut, problemes amb controladors, la mateixa cantarella de sempre.  Arribaré a creure que  dec ser especial, si no sigues per les preinstal·lacions de windows que venen amb els ordinadors nous això no seria així.

La darrera instal·lació de Linux que he fet va durar uns 20 minuts, va reconèixer tot el maquinari i en poc menys de mitja hora estava operatiu. El cas es que era un PC amb Windows, no gaire nou, fallava la  xarxa i era imposible connectar-lo a la xarxa on havia de fer feina. Desprès d'arrancar amb un Live CD de Ubuntu, que sempre duc al damunt  i comprobar que la targeta de xarxa funcionava sense cap problema. Vaig provar de reinstal·lar controladors, re-configurar la targeta de xarxa, fins i tot intentar de reinstal·lar windows sense èxit. Com que l'ùnic que havia de fer el PC era connectar a un Terminal Server on hi ha instal·lats els programes que s'havien de fer servir. Connexió que amb GNU/Linux es pot fer perfectament. Vaig acabar per instal·lar Ubuntu. Fa 4 mesos que funciona i nomes ha tingut un parell d'incidències menors, mes que res per el desconeixement dels usuaris. El manteniment el puc fer  remotament,  sempre estar al dia i el tenc controlat.

A la feina també faig servir una Ubuntu instal·lada a un portàtil,  per diagnosticar problemes a la xarxa. Les utilitats disponibles a Linux em faciliten molt la feina.  També ens esta donant molts bons resultats Openoffice per la feines mes habituals de ofimàtica. Tenc instal·lat també Cygwin a qualque ordinador amb windows per poder fer servir les utilitats de la línia d'ordres. Gimp per manejar gràfics, Vim per arxius de text i utilitats per bases de dades com Flamerobin. També Firefox per internet, Thunderbird per correu electrònic i algun programa que em deixo. Crec que a dia d'avui, es podria treballar sense problemes amb un ordinador amb GNU/Linux a la xarxa de la feina. De fet estic pensant de preparar un ordinador amb GNU/Linux i Virtualbox per anar fent proves. Crec que em facilitaria molt  l'administració i el manteniment dels equips.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Una entrada ben raonada, Santi


Francesc Sintes

sbenejam ha dit...

Gracies Francesc, aquesta era la meva intenció, raonar i transmetre les meves experiències.
Ara venc de casa del meu germà que estrena ADSL i m'he trobat un windows fet un desastre i tot perque es fillet necessita es messenger, però aquest tema es mereix una entrada nova. Això de fer vacances també ajuda ;-)