diumenge, 13 de setembre de 2009

Internet Manifesto. Com funciona el periodisme avui. Disset declaracions

Avui via el blog de Enrique Dans he arribat a aquesta página. Internet Manifesto How journalism works today. Seventeen declarations. Hi també una traducció al castellà aquí.

Aquest manifest va ser redactat originalment per 15 periodistes y bloggers alemanys. Explica en disset punts els canvis i el futur del periodisme a internet. Els canvis tots els coneixem, el futur no es incert però si que s'hauran d'adaptar als nous temps. Internet es un lloc on qualsevol usuari que vulgui,  pot generar contingut de qualitat a internet, perquè te al seu abast les eines per poder fer-ho.

A internet enllaçar continguts i ser enllaçat es bàsic per el seu funcionament. Sense enllaços es faria mes dificil trobar la informació cercada. El HTML (Acrònim de Hyper Text Markup Language, en català, "llenguatge de marcat d'hipertext") base de les pàgines web, on cada marca o enllaç te duu a nou contingut dins el mateix o un altre document. Per tant sense els enllaços la cosa no funciona.

Quan a la qualitat dels continguts tot depen dels autors. Hi molt contingut escrit per profesionals força dolent. Ara bé, contingut de qualitat n'hi ha molt. El que no podem restringir, es la llibertat de crear informació i donar-la a coneixer.  Si un no vol que el seu contingut sigui enllaçat el que ha de fer es no publicar-lo i quedar-se'l per si mateix. Ara bé que no esperi que la difusió sigui bona. L'haurá de publicitar per altres mitjans, quan permetent els enllaços i cites es fa quasi be tota sola.