diumenge, 28 de juny de 2009

Linux al escriptori

De sempre s'ha dit que GNU/Linux no está fet per l'escriptori. Que es molt bo per als servidors o dispositius encastats i molt dolent o està molt endarrerit en les aplicacions d'escriptori. Crec que si be te mancances no son per tant.

Es solen fer comparacions diguem-ne que odioses, per exemple comparen Photoshop CS4 amb Gimp. Si be el Gimp cada vegada te mes funcionalitats, no el podem comparar amb el Photoshop, senzillament per el preu que te el Photoshop, 984 euros segons la web de Adobe, a mes que es un programa dirigit a professionals. El preu ja ens tiraria enrrera a qualsevol usuari no professional. La majoria d'usuaris no necesiten de la potencia del Photoshop, per fer petits retocs a una fotografia com llevar els ulls vermells. Hi ha multitud d'editors de fotos mes senzills i pràctics com el Gimp que també te versió per Windows. I així podríem anar comparant molts programes per Windows i els seus equivalents en GNU/Linux. I arribariem a les mateixes conclusions programes caríssims piratejats per els usuaris de a peu, i arriben a GNU/Linux i els programes existents no els agraden.

Per altre banda hi ha l'usabilitat del entorn gràfic, finestres, menús, icones diferents. Al principi a un usuari que ve de Windows li costa el canvi o no ho sap emprar directament. En canvi tenc experiencies amb usuaris que no han fet servir mai Windows (si hi ha gent que no a fet servir mai Windows) i amb GNU/Linux es manegen perfectament.
Navegar per internet, escoltar musica, crear documents de text, fulls de càlcul gairebé tot els que es pot fer amb un ordinador es pot fer amb GNU/Linux. Amb programes diferents dels existents per altres sistemes operatius. Però perfectament usables, casi sempre mes senzills i moltes vegades millors. A mes da la usabilitat també hi ha l'aspecte visual. A qualsevol dels mùltiples entorns gràfics existents la flexibilitat per adaptar-lo els gustos dels usuaris es excel·lent.

Si no fos per que Windows ve instal·lat de serie amb quasi be tots els ordinadors, la cosa seria diferent. La majoria de portàtils no t'els volen vendre sense Windows. Si no fos per la copia il·legal de molts programes, molts usuaris no els farien servir. I tampoc farien servir programes professionals amb milers de opcions i plugins per fer tasques senzilles com llevar els ulls vermells a una fotografia o per crear un DVD de vídeo.

El suport de controladors i drivers per el hardware cada vegada es millor a GNU/Linux. Allà per l'any 1998 si que era una vertadera tortura fe anar una targeta gràfica o de só. Avui en dia en canvi m'he trobat amb menys problemes instal·lant GNU/Linux que Windows. Instal·lacions mes ràpides i efectives com mai hagués pogut somiar.

No em queda mes a dir, si no heu provat mai GNU/Linux. Llevau-vos la por, problemes sempre en tindreu, recordau que un ordinador es una màquina creada per l'home i per tant imperfecte. Crec que GNU/Linux si está preparat per l'escriptori, fins i tot per els escriptoris de les empreses, a vegades les empreses fan com els usuaris de a peu. Volguent fer servir programes bonissims i carissims per tasques senzilles i que es poden fer millor i mes facilment amb petits programes. I aquí el programari lliure te molt avantatge i experiencia.