diumenge, 7 de juny de 2009

El vídeo va matar l'estrella de la radio

El vídeo va matar l'estrella de la ràdio (Video Killed The Radio Star), així deia la lletra de una cançó de The Buggles l'any 1981. Va ser el primer vídeo musical emès per la MTV. La lletra de la cançó fa referència a una antiga estrella de la radio, que veu com els seus dies de gloria s'estan acabant amb la proliferació del vídeo i es veu al vídeo com les ràdios exploten i son eliminades.

Podríem fer unes quantes comparacions amb estrelles que s'estan apagant avui dia. Primer van ser les estrelles musicals, desprès les estrelles audiovisuals, quines seran les pròximes estrelles?.

L'industria musical ho estar començant a entendre. L'audiovisual encara no ho te clar. L'escrita viu ara un altre gran revolució desprès de la invenció de la impremta, els llibres electrònics i se estar començant a moure. La industria televisiva, amb la seva estructura de concessions de llicencies per emetre, restrictiva i monopolista, ens esta negant poder tenir la possibilitat de veure emissions complertes de la resta del estat. No podem veure canals d'altres comunitats, no per que la llei no ho permeti que no ho permet del tot. Al contrari intenten llevar-se competidors del mig. La televisió acabarà per caure com a passat al llarg de l'historia.

Un cas clar el tenim a Menorca amb la cada vegada pitjor cobertura de televisió que tenim. Tant d'infraestructures com de canals que des de fa molts anys podíem veure i ara ens neguen. La TDT no crec que arribi enlloc, tenim aparells per veure continguts en format 16:9, gran qualitat d'imatge i so, informació de les emissions i guia de programació. I cap o molt poques emissores ho fan servir com podrien, per millorar els seus serveis i diferenciar-se de la resta. La falta de competència es el que te. A la majoria dels usuaris ja els hi va bé així. La qualitat de la programació cada dia mes dolenta i destinada a un públic autista, no els salvarà.

No s'estan adonant que Internet se'ls menjarà mes prest o mes tard, igual que el que li passarà a Internet en el futur. L'únic avantatge que te Internet es que es diferent, mes flexible i ràpida de reaccions davant les novetats tecnològiques i encara es lliure. I ben segur que s'adaptarà el dia que li toqui el seu torn de canviar.

Per altre banda el programari lliure, nascut a i per Internet també li espera un futur crec que molt bo. Tenir la llibertat per modificar-lo i adaptar-lo, fa que tingui reaccions mes ràpides davant els canvis tecnològics que el programari propietari. Que l'únic que cerca es guanyar doblers i no tenir contents al seus usuaris.

Així ho ha entès Google amb el seu Google Wave. Google ha creat la base d'una futura plataforma per compartir i col·laborar a través de la xarxa. Ajuntant en un mateix protocol correu electrònic, missatgeria instantanea, wiki, xarxes socials i moltes possibilitats d'ampliació. El millor de tot es que ho ha fet creant uns protocols de comunicació i programació oberts, ampliables mitjançant extensions o plugins. I permetent que qualsevol interessat pugui emprar les API's de programació i crear els seus propis programes i extensions per Google Wave.

S'atraquen temps interessants i esperançadors a la xarxa.