diumenge, 4 de febrer del 2007

Processadors de text

L’altre dia estava donant un repàs a les webs que normalment visit hi vaig trobar aquest article original de Alain Cottrell i tradüit per José Maria Martín Olalla, Procesadores de texto: estúpidos e ineficientes.
Aquest article explica el perquè els processadors de text son estúpids i ineficients. De moment per escriure aquesta entrada ja he emprat un editor que es diu LyX, el podeu trobar a qualsevol distribució GNU/Linux. El LyX es una mena de front-end per TeX i LaTeX. Son uns llenguatges de definició de tipografia i de documents escrits.

Les reflexions de l’autor de l’article, son bàsica-ment que els processadors tipus WYSIWYG (“What You See Is What You Get” -el que veus es lo que obtens-) mesclen la composició del text (les paraules i l’estructura del text) i la tipografia (com ha d’imprimir-se i visualitzar-se) un document escrit. Despistant d’alguna manera al que escriu, que hauria de centrar-se en escriure un text segons les normes del llenguatge i després definir com s’hauria de visualitzar o imprimir.

Llegiu l’article es molt interessant i vos aclarirà millor els conceptes de l’edició professional de text.