diumenge, 3 de juny del 2012

Botigues de aplicacions


Aquesta setmana s'ha publicat Windows 8 Release Preview. Sembla que el nou Windows 8 a part d'un nou interface Metro molt adaptat per emprar-lo amb tablets també inclou Windows App Store. Les botigues de aplicacions ja fa temps que funcionen, primer va ser Apple i la seva App Store i desprès Google amb l'Android Market ara Google Play.

Fins aquí tot perfecte, només que els usuaris cada cop tenen menys llibertat per fer el que volen amb els seus dispositius. I també els desenvolupadors de programes es troben amb moltes dificultats per publicar els seus programes a les botigues. La tendència es crear un ecosistema tancat i controlat que segresti i sotmeti als usuaris a un mon tancat, tant per el que fa al programari com al maquinari. La plataforma PC es anàrquica no hi ha cap ordinador igual, un PC permet la instal·lació de altres sistemes operatius i un control absolut del que instal·les al teu ordinador. Un cas a part son els ordinadors portàtils on els fabricants estan fermats per contractes o ves a saber per que a donar-los amb sistemes operatius ja instal·lats i sempre son de la mateixa empresa Microsoft. Es molt difícil trobar un portàtil que vengui sense sistema operatiu inclòs.

Les diverses versions de GNU/Linux també tenen una mena de botiga de aplicacions el repositoris de programari. On es troben tots els programes, revisats i preparats per instal·lar en qualsevol moment i al nostre abast sempre que tinguem una connexió a internet per descarregar-los. Si no t'agrada una distribució o versió de GNU/Linux només n'has de instal·lar un altre o fins i tot un sistema operatiu diferent. Les dades dels usuaris i configuracions particulars son fàcilment exportables o recuperables d'una copia dels nostres arxius. I si no fos per formats tancats com els de MS-Office els nostres documents serien accessibles per sempre, d'aquí la importància de emprar sempre formats oberts i universals per els nostres documents, per garantir els usos futurs sigui quin sigui el sistema que fem servir. Per cert moltes administracions públiques no compleixen aquest requisit d'accés universal als documents que son de tots i que ho han de ser al llarg dels anys.

Probablement no provi mai el Windows 8 per pròpia iniciativa, i per descomptat no me'l compraré ni el piratejaré, en tinc prou amb Debian i Ubuntu. I si un dia Debian o Ubuntu no em satisfan ja canviaré, probablement no a Windows o MacOSX i ha altres alternatives al mon del programari lliure.