dijous, 5 d’abril del 2012

XBMC compartint musica, vídeo i fotos

Ja fa un temps que tenc un ordinador connectat a la televisió de casa. Al principi el feia servir per navegar i veure vídeos. També per tenir copia de seguretat dels meus arxius repartits a altres ordinadors de casa, centralitzan-los tots a un sol lloc. Amb el temps hi he anat afegint funcionalitats. A dia d'avui hi tenc la colecció musical, les fotos i vídeos. Que vaig passant del ordinador de sobretaula o del portàtil al ordinador de la televisió.

Havia provat diferents opcions per compartir a la xarxa de casa la musica, vídeos i fotografies. Com per exemple Ampache + mpc per la musica que permetia reproduir des de altres ordinadors la musica i escoltar-la be a la televisió o al dispositiu des de on controlava la reproducció. Per nadal vaig comprar un terminal Android per ser exactes un Samsung Nexus S que amb els programes adeqüats permet escoltar i veure qualsevol arxiu multimèdia via wifi. Si be la opció Ampache + mpc funcionava també amb Android prest vaig trobar algunes limitacions, com la dificultat per configurar-lo o que a vegades es tallava la reproducció uns segons.

La solució als meus problemes va ser XBMC (Xbox Media Center), un programa complert per gestionar i reproduir tots els meus arxius multimèdia. Ja l'havia provat i el feia servir de tant en quant. Una de les millores funcionalitats de XBMC es el suport UPnP/DLNA que permet enviar i rebre contingut multimèdia via xarxa i també controlar el XBMC remotament. Un cop configurat i engegat el programa pots navegar per els continguts des de qualsevol dispositiu amb funcionalitats UPnP/DLNA i gaudir per exemple de musica allotjada al XBMC al Nexus S o de reproduir arxius del Nexus S i escoltar-los o veure'ls a la televisió. Te multitud de extensions i utilitats que es poden instal·lar des des el mateix XBMC, per veure vídeos de Youtube o Ted.com i molts mas. Des de XBMC també es pot accedir a altres dispositius UPnP/DLNA de la xarxa de casa sense haver de copiar físicament els arxius d'un dispositiu a l'altre per veure'ls o escoltar-los. Tot son avantatges i molt funcional. Tot complementat amb un mini teclat Nvsbl KB-mini que fa mes fàcil controlar el XBMC des de el sofà. També al Nexus S hi tenc instal·lat xbmc-remote amb totes les funcionalitats que fan falta per controlar XBMC des de el mòbil.

XBMC es multiplataforma el podeu descarregar aquí. A Ubuntu es fàcil configurar els repositoris per instal·lar-lo amb apt-get, i si us agrada tenir sempre la darrera versió també trobareu les instruccions per fer servir la versió de desenvolupament. Hi ha una versió que es diu XBMCbuntu que es un live-cd, que ens permet provar XBMC sense instal·lar ni tocar els discs durs del ordinador i si ens agrada fer una instal·lació complerta, ideal per veure les funcionalitats de XBMC i si el maquinari es compatible.

Com podeu veure es un programa molt complert i que va afegint noves característiques a mesura que la tecnologia evoluciona. Si no sabeu que heu de fer amb aquell ordinador antic que ja no feu servir, podeu començar per descarregar XBMC o XBMCbuntu i gaudir de un gran programa.