diumenge, 28 de novembre del 2010

Llibres electrònics, un nou mon al nostre abast

Tothom haurà sentit a hores d'ara la paraula ebook. Que es un ebook?, molt senzill un llibre electrònic o un llibre digital. No es un llibre digitalitzat, una digitalització crea imatges de les pàgines del llibre, un llibre digital es un text formatat.

Crear i editar un ebook es molt senzill. S'escriu un text com normalment es fa, amb un programa ofimàtic o a un arxiu de text pla. Es formata amb xhtml directament o fent servir editors com Sigil, eCub i altres. El resultat un arxiu on es poden fer cerques al text, cosa impossible als arxius digitalitzats, crear taules de continguts, capítols, portades i tot el que et passi pel cap. També programes com Calibre son capaços de convertir arxius de Openoffice, MsOffice i pdf a formats mes adequats per llegir a un e-reader.

No fa massa vaig trobar la traducció al castellà de Little Brother de Cory Doctorow. L'havia mal llegit en anglès (mes que res per el meu nivell d'anglès)  descarregat des de la mateixa web de Doctorow, que publica tots els seus llibres sota llicencies Creative Commons, a mes de fer-ho en paper.  Vaig descarregar el text en castellà de la web i amb Sigil vaig editar el meu primer epub, totalment legal gracies a la llicencia Creative Commons. Tot d'una em va costar fer-me amb el Sigil, un cop apressos els trucs i el maneig del programa tot va anar sobre rodes. El primer es netejar el codi html/xhtml de etiquetes supèrflues i innecessàries. Desprès ja pots anar aplicant estils amb css, editar els paràgrafs i tot el que te puguis imaginar. El resultat el podeu descarregar aquí, s'admeten correccions i suggeriments.

Si un particular pot crear un epub i publicar-lo, que impedeix als escriptors fer el mateix?. Probablement l'inèrcia del mercat i els costums adquirits. Ja comencen a haver-hi escriptors que auto-editen i auto-publiquen les seves creacions. L'industria de moment calla, potser esperant les prebendes dels estats davant una crisi de la industria editorial. Pèrdues milionàries, pèrdua de llocs de treball i donant les culpes a les descarregues il·legals.  I ells sense fer res per possar-hi remei, incapaços de reciclar-se, ni innovar.

De moment jo ja he encarregat un Papyre 6.1 als Reis Mags d'Orient. Aniré contant les noves experiències al mon de la lectura digital. Ens espera un nou mon per descobrir.