dissabte, 2 d’octubre del 2010

Trolls, Forks, Vagues i Internet

Fa un parell de mesos que pateixo "trollfobia".  Un o mes d'un "troll" ves a saber quants son (l'anonimat a internet es el que te), s'han dedicat a malmetre a un blog de qualitat, fet per una escriptora de Ciutadella.

Si ja ho se, no es una escriptora o mestre d'escola i prou, també es regidora al nostre ajuntament, i que?. Al blog de Maite Salord tant hi pots trobar una poesia, com un petit relat, o un comentari polític o una ressenya d'un bon llibre, hi ha de haver un lloc per tot. Vat aquí que els "trolls" de torn aprofiten fins i tot les debilitats humanes (no crec que ningú se'n salvi de tenir-ne de debilitats o defectes) de l'autora del blog per fer campanya política i  de desgast envers la seva persona i el seu partit. Cosa que reforça encara mes la meva opció des de fa unes quantes eleccions municipals, nacionals i europees de votar en blanc. Mentre els partits no siguin capaços de apropar-se a la ciutadania no tindran res a fer amb mi i el que pens d'ells.

Fork es una escissió, un fork es produeix al mon del programari lliure quant un o un grup de programadors o col·laboradors, no estan d'acord amb la manera que es porta un projecte. El programari lliure i les seves llicencies ho permeten i es una de les claus, que permeten que el programari millori i s'apropi al usuari i a la comunitat. Els dos darrers forks importants han sigut el de Mandriva i el de Openoffice. De Mandriva s'ha creat Mageia, fruit del descontent dels usuaris, desenvolupadors i programadors (molts d'ells afectats per acomiadaments de l'empresa), amb la trajectòria de la empresa envers els usuaris, la comunitat i el desenvolupament mes o menys encertat de la distribució Mandriva.

L'altre ha sigut la creació de Libreoffice, un fork de Openoffice que es propietat de Oracle. Encara record el meus inicis al mon del programari lliure quan es deia Staroffice. Si be es cert que sempre s'ha mantigut una versió lliure d'Openoffice o al seu temps de Staroffice, la compra fa poc de Sun Microsystems per part d'Oracle, va mosquejar molt a la comunitat del programari lliure. En part també per que també son propietaris de MySQL, la base de dades per excel·lència del programari lliure i motor de la majoria de webs d'Internet.  Veurem prest un fork de MySQL? tot depèn de la comunitat, en quan es senti amenaçada crec que es produirà sense remei. De moment Ubuntu ja ha anunciat que donarà suport a Libreoffice i serà la suite ofimàtica en properes versions de la seva distribució.

La vaga del passat 29-S diuen que no va tenir la repercussió d'altres anteriors. Els sindicats i partits polítics nacionals, potser estan menyspreant la naturalesa d'Internet. Internet i tots els protocols de comunicació que la fan possible es van crear per que ningú la pogués monopolitzar. Han sigut moltes les empreses que han volgut fer-se amb el control i mai no han pogut. Microsoft va fracassar amb la seva MSN Network, i moltes van caure per el camí o van haver de canviar el seu model de negoci i no dubteu que n'hi haurà mes que ho tindran que fer. Si be respect la llibertat de fer vaga o dels piquets (lo de piquets informatius no te cap sentit crec jo), a un mon on tots estam acostumats a viure amb la inmediatesa que ens permet Internet. No hi veig cap sentit que monopolitzin durant un mes i mig els mitjans, des de que es va anunciar la vaga, cercant influir a la opinió pública. Enlloc d'aprofritar-sen de Internet per fer arribar el seu missatge a la societat, d'una manera ràpida i eficient. Cosa que crec que no han sabut  fer de moment.

Internet i el programari lliure, a pesar de lleis com la L.E.S., acords internacionals com ACTA i a les moltes traves que hi estan intentant posar mitjançant canons indiscriminats, tenen molt de futur per endavant.