diumenge, 21 de febrer de 2010

Despres de la tempesta arriba la calma

Desprès de totes les tempestes venen temps de calmes. Des de el desembre han passat moltes coses a internet. La llei de Economia Sostenible del govern estatal, va encetar la guerra. Llavors s'han anat succeint diversos esdeveniments alguns contraris als nostres drets fonamentals i d'altres favorables. El govern s'ha lluit i ha quedat en evidencia, com també hi ha quedat Alierta (cap de Telefonica)  insinuant que vol cobrar a Google. Amazon ha tingut disputes amb els editors per el preu dels llibres electrònics. Apple va presentar l'iPad i no va deixar a ningú indiferent.

De moment sembla que els usuaris de internet hem guanyat les primeres batalles, hi queda molt a lluitar i la guerra serà dura i llarga.  Apple i el nou iPad tornaran a canviar el mon?, no ho ser probablement alguna cosa farà canviar. Mentre no el pugui fer servir amb GNU/Linux no crec que me'l compri, com tampoc faig servir Spotify per que no tenen un client per GNU/Linux, tenen clients per Windows, Mac i dispositius mòbils, no hi ha tanta diferencia en quantitat d'usuaris entre Mac i Linux per fer un client per Mac i no per Linux.

El llibre electrònic va evolucionant i no ho fan les empreses editorials, segur que acaben com les discogràfiques. De moment esperaré a comprar cap lector, no vull tenir un aparell obsolet en quatre dies. Crec que els lector evolucionaran ràpidament i cal esperar un poc.


Per altre banda seguesc amb els mes GNU/Linux. A casa tot funciona perfecta, tant els ordinadors de sobretaula com el portàtil. Aquests dos darrers mesos he provat molts programes però els que mes m'han agradat son Calibre per gestionar, convertir i llegir  llibres electrònics.  Dropbox espai de enmagatzement al nùvol, accesible des de qualsevol ordinador conectat a internet, que permet tenir arxius sincronitzats i accesibles des de tots els ordinadors que tenguis. Ubuntu te Ubuntu One calcat a Dropbox i amb el mateix espai 2GB per els nostres fitxers amb els compte bàsic, pagant es poden tenir espais de fins a 100GB.

La salut del programari lliure crec que es molt bona. Amb distribucions consolidades tant les creades per l'empresa privada com per la pùblica. Cada vegada hi mes aparells que porten internament Linux, que s'esta tornant cada vegada mes imprescindible per els sistemes d'audio, video i conectivitat de les llars. El fabricants han trobat un sistema adaptable que permet anar evolucionant els seus productes de manera flexible i rapida.

Vull aprofitar també per felicitar a Talaiòtic i el seu Poblat per el fi de la vaga que va començar el passat mes de juliol, en protesta per la desaparició dels canals de Televisió de Catalunya a les nostres illes. Aquesta setmana que acaba, s'ha posat en marxa un nou canal multiplex a la TDT, que permet als menorquins la recepció quasi en la seva totalitat dels canals de Televisió de Catalunya.

La neutralitat de la xarxa serà el pròxim cavall de batalla els propers mesos. El que estan insinuant les operadoras,  es que qui vulgui continguts premium els tindrà que pagar. La xarxa ha de ser neutral per permetre l'acces universal i sense restriccions a tothom a qualsevol contingut. No volem que Internet es convertesqui en una mena de canal unidireccional com ho son les televisions.  Internet son continguts i enllaços, restringir d'alguna manera l'acces a segons quins continguts i enllaços, es una mena de censura que no es acceptable de cap manera.

1 comentari:

Talaiòtic ha dit...

No es mereixia sa felicitació Santi, en realitat l'únic que he fet ha estat quedar bastant callat... Merci de totes maneres una altra vegada.

Salut!