diumenge, 3 de maig del 2009

Llibertat i Neutralitat Tecnològica

Els darrers dies han estat molt moguts a la xarxa. Entre l'intent de control d'internet promogut pels "lobbys" del entreteniment, les votacions al Parlament Europeu del paquet Telecom i les seves esmenes "torpedo", això pinta molt malament. El projecte estatal de dotar a tots els al·lots espanyols d'un ordinador amb Microsoft Windows. Per sort les negociacions de Redtel i les societats de gestió de drets d'autor, per desconnectar als usuaris d'internet sense ordre judicial, no han arribat a bon port. Dels interessos creats de la nova ministra de cultura no diré res que no conegui tothom. I de la TDT a Menorca millor ho deixaré anar, que es mereix un article apart. Anem per parts.

Al Parlament Europeu s'estan intentant aprovar lleis, que permetin desconnectar usuaris de la xarxa sense intervenció d'un jutge. En que ens afecta açò, senzillament els estats podran espiar i controlar les nostres comunicacions. Amb l'excusa del mal que estar fent els usuaris de P2P al "artistes". El mes greu de tot açò es que es podràfer sense ordre judicial. El secret de les comunicacions es sagrat i esta recollit a la nostre constitució. Dons no, ara podran fer el que vulguin, fins i tot callar veus critiques amb ells.

Per altre banda Redtel (ONO, Orange, Telefónica i Vodafone) i les societats de gestió de drets d'autors i editors, han romput les negociacions. Bàsicament els gestor de drets, volien el mateix que es vol aprovar al Parlament Europeu, la possibilitat de espiar i arribar a desconnectar usuaris de la xarxa, que no farien ells si no els ISP, cosa que els ISP no volen fer, els ISP no proporcionen continguts, proporcionen les infraestructures per accedir a la xarxa. A mes d'implantar un possible cànon a les connexions ADSL.

El nostre actual president, sense convocar un concurs public per el subministrament dels equips i afavorint a certes empreses estrangeres. Vol regalar a tots els alumnes espanyols mini-portàtils amb Windows i Office instal·lats. Evidentment aprendran a fer servir Office, quan el que haurien d'aprendre es a llegir i escriure. No dic que no es puguin emprar eines modernes per l'educació. S'han de emprar però d'una manera neutral. Si un aprèn a redactar correctament un document, tant sera que faixi servir MS Office o Openoffice.
El cost diuen que sera de 100 milions d'euros i els beneficis per empreses estrangeres. Quan a Espanya hi ha comunitats, que fan servir el programari lliure a la educació com Extremadura. Estalviant molts diners i amb la llibertat de adaptar el programari al les seves necessitats.

Tenc un amic que es demanava, si el fet de no emprar programari de Microsoft, podria arribar a ser contraproduent, demanant-se si "el mon es pot permetre passar del moviment economic que genera", que si es faguès servir programari lliure. Jo particularment, crec que el moviment que genera l'industria informàtica, seria mes beneficiós per les economies locals si hi hagués llibertat. Cent milions d'euros donarien per molt si s'hagués convocat un concurs de lliure accés a totes les empreses. Cent milions podrien fer molt be a la industria informàtica nacional. A mes de respectar la nostre llibertat. No tot ha de ser programari lliure, no vull que s'exclogui ningú, el programari privatiu pot conviure perfectament amb el programari lliure. La neutralitat tecnològica es primordial per aconseguir-ho.

Arran de tots aquests esdeveniments, m'estic plantejant com i a qui votar a les pròximes eleccions europees. No votant als partits que no hem garanteixin les meves llibertats. Internet va néixer per compartir informació acadèmica entre investigadors i estudiants de diferents universitats. El fet de compartir ha estat sempre a la nostra societat, per que venguin uns a dir-nos que compartir no es bo. I a mes fer-ho per mitjans anticonstitucionals, per no dir il·legals.

Com a mesura de protesta pens reduir les meves despeses en musica, llibres i altres suports amb copyright. Gaudir dels continguts culturals de lliure accés a la xarxa, procuraré fugir dels continguts amb copyright. Per suposat seguir gaudint de la llibertat que em proporciona el programari lliure, l'accés lliure a internet i el secret de les telecomunicacions.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Els argumentsd que dones són bastant lògics i tenen prou pes. Ja m'estic plantejant de posar el linux a un ordinador de casa.

Francesc Sintes

Unknown ha dit...

Si necessites ajuda o aclarir qualque dubte, ja saps on trobar-me. T'assegur que no te'n penediràs del canvi.

Unknown ha dit...

No tot han de ser males noticies. Vaig enviar un correu de protesta a tots els Eurodiputats Espanyols (com van fer molts usuaris europeus). Nomes he rebut contesta de Raül Romeva, eurodiputat de Verdes/ALE. Dilluns informava de la seva postura i que havien tornat a presentar l'esmena 138. Avui informa que el Parlament Europeu ha votat a favor de esmena 138 que obliga a que sigui necessària una ordre judicial per espiar o desconnectar un usuari de la xarxa.
Ara haurem d'esperar les reaccions del "personal".