diumenge, 6 de maig de 2007

Neutralitat tecnológica a les administracions públiques.

La comissió europea va aprovar el passat any 2006, l'adopció del format Oasis-ODF (Open Document Format for Office Applications-Format Obert per Documents per Aplicacions de Oficina). A mes Oasis-ODF va ser elegit com el nou estàndard per aquests tipus i format de documents electrònics. Convertint-se en l'estàndard ISO/IEC 26300, per documents escrits, fulls de calcul, presentacions, etc.

A Espanya i a les Balears veig que no se'n han adonat de tot això. A la pagina web del Parlament de les Illes Balears, se hi publiquen les bases d'un concurs per el subministrament de 70 ordinadors portàtils per als grups parlamentaris. Tot això no seria xocant si no fos per les caracteristicas que demanen per els ordinadors i el software a instal·lar-hi als mateixos.

Els ordinadors han de complir amb les següents característiques mínimes:

Processador Intel Core 2 Duo o amb rendiment similar a 1,83GHz o superior
2GB de memòria RAM DDR2
Tarja de Xarxa Ethernet 10/100 amb suport per PXE
Tarja de Xarxa sense fils compatible amb IEEE 802.11b/g, IEEE 802.1i i 802.1X amb EAP-TLS
Modem 56kb
Disc dur de 80 GB a 5.400rpm o superior
Pantalla TFT de 15,4" amb resolucio WXGA o superior
Lectora / Gravadora de DVD±RW DL
2 Ports USB 2.0
Sistema operatiu Microsoft Windows Vista Business o similar
Paquet Ofimàtic Microsoft Office Small Business 2007 o superior instal·lat
3 anys de garantia en peces i mà d'obra
2.7 Kg pes màxim
Maletí de transport

El software que demanen no compleix amb l'estàndard Oasis-ODF/ISO26300. No tenc res en contra de Microsoft, però els formats de les seves aplicacions per oficina no compleixen l'estàndard europeu.

Les administracions públicas tindrien que facilitar l'accés a la documentació oficial, dades personals dels administrats, d'una manera transparent, no triant formats no estàndard, tancats i que no asseguren l'accés en un futur a les nostres dades. Deixant-nos en les mans d'un monopoli de fet, que en qualsevol moment pot canviar les especificacions i deixar-nos sense accés a les dades i documents guardats.

A mes de tot això, al ser el software privatiu no sens pot assegurar la confidencial·litat de les nostres dades personals. Microsoft s'ha caracteritzat per arreglarse-les per modificar estàndards de protocols de comunicació i fer-los incompatibles per el seu benefici propi, negant als qui no empren els seus programes i protocols modificats, la comunicació transparent i en igualtat de condicions.

Si repasam la llista de caracteristicas dels ordinadors que es demanen, veurem que si be en quant al hardware es demanen un certa quantitat de memoria, de disc dur, etc. O també que una tarja i el monitor compleixi unas caracteristiques o un estàndard determinat. En el software es demana una marca i versió determinada, del procesador també es demana una marca determinada com es Intel. Crec que això es menys greu, per que amb aquest procesador hi pot funcionar software d'altres marcas, inclús el software lliure.

Els ciutadans i les empreses han de complir amb les normes, certificacions, homologacions i en canvi l'administració pot fer el que vulgui. I a mes gastar-se quasi be 350.000€ en 70 ordinadors portàtils per els nostres representants al parlament.

Tota l'informació la podeu trobar a les següents adreças:

http://www.oasis-open.org/home/index.php

http://ec.europa.eu/idabc/en/document/6324

http://www.parlamentib.es/


http://www.iso.org/iso/en/CatalogueDetailPage.CatalogueDetail?CSNUMBER=43485&scopelist=PROGRAMME