diumenge, 6 de maig de 2007

Eleccions i Software Lliure

A la entrada anterior del blog, parlava de neutralitat tecnológica. I se m'ha acudit fer una volta per la xarxa, per cercar informació sobre els candidats al ajuntament de Ciutadella.

Del candidat del Partit Popular Llorenç Brondo no he trobat res especific de la seva campanya. De Joan Gorrias candidat del PSOE, si he trobat una web personal dedicada a ell i la seva candidatura a alcalde. De la candidata del PSM-Entesa Nacionalista Maite Salord tampoc he trobat cap página personal.

De la web del partit popular poca cosa a dir, no hi he trobat res de la candidatura de Llorenç Brondo, ni del seu programa electoral. La web del Partit Popular de Menorca l'he trobada una mica anticuada, però si es funcional i no masa carregada de coses superfluas.

La web de Joan Gorrias está feta amb Joomla, un CMS (Content Management System) sistema de gestió de continguts, que es software lliure. Ho podeu veure visualitzant el codi font de la página amb qualsevol navegador web. S'ha eliminat tota referencia a Joomla de la web, tampoc la llicencia del software de Joomla (GNU General Public License) surt enlloc i s'ha afegit un avís legal personalitzat per el contingut de la web. Si he trobat el programa del candidat on per cert s'hi fa referencia al software lliure, el següent text pertany al document programa.pdf, disponible a la web i segons diu l'avis legal de la web es propietat del PSOE Menorca. No he demanat permis als autors del document per reproduir una part del mateix, tampoc crec que pasi res. Aqui hi ha la referencia al software lliure.

Afavorirem la implantació de les infrastructures necessàries per a la consolidació de les tecnologies de la informació i de la comunicació, especialment el software lliure. Fomentarem la integració de les petites empreses a través de xarxes de cooperació. Estimularem la capacitat creativa, el disseny i la formació, vers la recerca i el descobriment.

A la web del PSM-Entesa no he trobat res molt concret de la candidata Maite Salord. Només un document anomenat contracte_per_ciutadella_240107.pdf. El document es de tres págines i no hi ha cap referencia al software lliure, ni a la neutralitat tecnológica. La web també esta feta o basada en Joomla i l'adaptació esta feta per Dinamic Studi. També s'ha eliminat tota referencia a Joomla de la web, menys al codi font de la mateixa on si surt el copyright de Joomla com a la web de Joan Gorrias.

En resum, un us de la web sencill per part dels candidats. S'empra software lliure en dues de les tres webs sense cap referencia a la GPL (GNU General Public License). Que diu resumidament el següent:

  • Llibertat per executar el programa, amb qualsevol propòsit.
  • Llibertat per modificar el programa per adaptar-lo a les seves necessitats. (Per que aquesta llibertat sigui efectiva en la práctica, s'ha de tenir accés al codi font del programa, modificar un programa sense disposa del codi font es molt dificultos. Es com modificar una construcció o una maquina y no tenir els plànols).
  • Llibertat per redistribuir copies, tant gratis com a pagant.
  • Llibertat per distribuir versions modificades del programa, de tal manera que la comunitat es pugi aprofitar-se de les millores.

De neutralitat tecnológica tampoc se'n parla, tant PSOE com PSM sembla que tenen una visió mes oberta de lo que es i que es pot fer a Internet.


Aqui deix els enllaços:

http://www.ppmenorca.com/es/portada/
http://www.joangorrias.com/
http://www.joangorrias.com/psoe/programa.pdf
http://www.psm-menorca.org/
http://www.psm-menorca.org/component/option,com_docman/task,doc_download/gid,21/Itemid,28/