dissabte, 14 d’abril del 2007

Etch, nova versió de Debian-GNU/Linux

El passat 8 d’abril va ser llançada la nova versió de Debian-GNU/Linux 4.0, anomenada Etch. I algú dirá i aixó es noticia?. Donç si, es una gran noticia. Debian no es coneguda per la rapidesa en alliberar noves versions de la seva distribució estable, a vegadas han passat dos o tres anys entre versions.

Un dels motius es que Debian manté versions de la seva distribució per varias arquitectures d’ordinadors: Alpha, AMD64, ARM, HP PA-RISC, Intel x86, Intel IA-64, MIPS, PowerPC, IBM S/390 i SPARC. Lo que fa que no s’alliberi una nova vesió fins que no estan sollucionats tots els errors en totes les arquitectures. El que si puc asegurar es que es molt estable, només hi ha una pega les versions dels programas entre versió i versió es van quedant anticuades. Aixó Debian ho soluciona mantenint tres distribucions stable, testing i unstable.

La stable com es pot sobre entendre es la versió actual. Es robusta, sense errors i recomanada per servidors i aplicacions critiques. Les actualitzacions de seguretat i d’errors greus son rapidísimas.

La testing es la futura estable, es pot emprar encara que es recomana no emprar-la a servidors i aplicacions critiques, però si te prou estabilitat per emprar-la en la majoria d’aplicacions i sempre que es necessiti alguna versió mes moderna d’algún programa determinat.

La unstable també es usable, encara que alguna vegada al actualitzar te pots endur algun ensurt. La versió unstable te las darreres versions dels programes, que amb el temps van passant a la testing fins que s’arriba a la alliberació de la versió stable.

Una gran noticia per la comunitat del software lliure. Recordar que moltes distribucions entre elles Ubuntu deriven de Debian. Així com Ubuntu entre altres s’aprofiten -entre cometes- de la feina de Debian. També Debian s’aprofita la feina que fa els altres recuperant moltes vegades millores fetes per altres sobre la base de Debian. Creant-se una retroalimentació crec que molt positiva per tots.

Per acabar tant sols voldria animar-vos a provar Debian-GNU/Linux, Ubuntu o qualsevol altre tipus de programari lliure.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo també utilitzo GNU/Linux...
La distribució que jo utilitzo és kubuntu. El que més m'agrada és que proporcionen nova versió cada 6 mesos (actualització gran s'entén, de petites cada dia ;-)
Ara ja estic emprant la beta de Feitsy i va perfecte. Em pensava que actualitzant desde internet em donaria més problemes que instal-lant una ISO de bell nou. Només dos petits problemes amb la tarjeta de video i la de so que en 10 minuts de google van quedar solucionats. Tenc kubuntu corrent a un pc de fa 7 anys i sembla que és un ordinador nou...
Per cert, jo també sóc de menorca i ciutadellenc! puc emprar aquest blog per fer-te alguna pregunta tècnica o en tens un altre un poc més apropiat... Merci!

Unknown ha dit...

Diràs que som un carca, però jo amb Debian tot em funciona de primera. Als amics i familiars els hi instal-lo Ubuntu normalment i estan força contents. Ara mateix a casa tenc tres ordinadors amb Debian, el servidor http://tramontana.escomposlinux.org, el que faig servir normalment i un en proves conectat a la TV que m'el van donar a la feina i l'he reciclat.
Per assumptes mes tècnics tenim una llista de correu, que esta allotjada al meu servidor. La adressa es:
http://tramontana.escomposlinux.org/wws/info/gnu-linux-menorca
Teniem un blog per anar penjant articles però esta una mica abandonat es aqui:
http://www.logicbrain.es/gulmen/
Jo te recomanaria la llista, la resposta dels altres usuaris es mes inmediata, a mes que le vam crear per consultas tècnicas i per estar en contacte.
Si tens qualque problema per subscriuret a la llista o tens algún dubte enviam un mail.