dissabte, 13 de gener de 2007

Es un iPod?, es un Zune? no es un Cowon A2

Com cada any per els Reis, aprofit per renovar o augmentar el meu equipament electrònic. Enguany m'he decidit per un PMP (Portable Multimedia Player). L'aparell en qüestió es semblant a un iPod per entendre'ns. Pot reproduir mp3, vídeo, radio, fotos, arxius de text, entre altres. Es una mica mes gran que l'iPod, però te un parell de requisits que l'iPod no complia, pot reproduir el format ogg cosa que no fa l'iPod -el format ogg es un format lliure-, no necessita cap afegit per connectar-lo amb altres aparells tant sols el cable adient en cada cas. A mes es un disc dur usb extern excel·lent, te també la funció USB-Host que permet descarregar-hi arxius, fotos, etc de qualsevol aparell, camara digital, memòria usb al seu disc, sense fe servir un ordinador.

Es por actualitzar el firmware fàcilment, en quant surt una millora o funcionalitat nova. El cor que el fa funcionar es Linux, una versió de Ingenient Technologies, Inc. per sistemes empotrats, no es que sigués un del requisits imprescindibles al hora de comprar-lo però sempre m'inspira mes confiança. El codi font del firmware esta disponible i encara que no pensi de moment compilar-lo a partir del codi font –no necessito cap funcionalitat extra que no porti- sempre es d'agrair tenir aquesta opció.

Ja fa uns dies que el faig servir es sent de meravella, he provat de carregar-hi vídeos i també els reprodueix molt bé. Com a disc dur es ràpid i silenciós, els meus ordinadors funcionant tots amb Debian-GNULinux el reconeixen a la primera sense cap problema. Des de l'Amarok que es el reproductor que faig servir per escoltar i organitzar la música dels meus ordinadors es facilíssim transferir-li arxius musicals, podcasts, etc.

Altres avantatges del reproductor son les entrades i sortides d'àudio i vídeo. Es pot emprar com a reproductor i com a gravador. Grava audio directament a mp3 i vídeo en format asf. Reprodueix quasi be tots els formats d'audio i vídeo del moment i gracies al firmware actualitzable els que estan per venir.

En quant a las deficiències només dir que es una mica mes gran que altres reproductors, el software inclòs per el fabricant només es per Windows, però com he dit abans no el necessito per res, ho puc fer perfectament amb Amarok per organitzar la música i al ser un disc dur usb amb qualsevol utilitat o gestor de fitxers de Linux.

La meva nova adquisició es un Cowon A2, de moment estic molt content de la compra feta. Compra per cert que vaig fer per internet a Pixmania, molt eficients.