dimecres, 27 de desembre de 2006

Software Lliure, el futur.

Corria l'any 1998 quan vaig instal·lar per primera vegada Linux1. La primera distribució va ser una Red Hat 4.2 que venia amb un llibre La biblia de Red Hat Linux es deia. Abans havia estat investigant per Internet que era el Linux aquest. Primer al Google, Yahoo, etc. Després un passeig per las news de usenet, allà vaig trobar un grup d'entusiastes del Linux, a es.comp.os.linux. aquest únic grup es va desdoblar en quatre nous grups. es.comp.os.linux.instalacion, es.comp.os.linux.misc, es.com.os.linux.programacion, es.comp.os.linux.redes i es.comp.os.linux.anuncios.

Uns quants d'aquells entusiastes van crear el que avui coneixem per Escomposlinux, una xarxa muntada amb les màquines, connexions ADSL privades, on cadascú aporta lo que pot, uns el seu saber d'altres el seu bon humor. L'ùnica condició var ser que el software emprat als ordinadors i servidors fos Software Lliure. Era com una manera de colaborar a difondre el nou missatge del Software Lliure i el que es pot aconseguir amb ell.

A aquesta xarxa s'hi van muntar una serie de serveis, servidors WEB per qui vulgues hi pogués tenir un espai per els seus projectes, servidors de news per els qui vulguesin tenir unas news de qualitat, ftp, DNS i molts altres serveis. Aquests entusiastes comparteixen el seu ample de banda, les seves màquines i el seu temps, per donar els serveis a qui en vulgui gaudir d'ells. Els serveis son gratuits però açò no vol dir que sigui uns serveis dolents.

Un bon dia m'hi vaig oferir per si els hi feia falta alguna cosa. Ja far quasi cinc anys que estic donant serveis per Escomposlinux2. Actualment news, DNS, WEB i algun altre mes. He aprés molt de xarxes, internet i he fet bons amics.

I ara vuit anys desprès de instal·lar per primer cop Linux a casa fins i tot la meva dona empra Linux per navegar per Internet (mai s'havia posat davant un ordinador). Enrere queden els temps on instal·lar qualsevol driver d'una tarja de xarxa o de só era una odissea. La darrer cop que vaig instal·lar una distribució Linux va detectar tor el hardware del meu PC i es var configurar quasi be tot automàticament.

Nomes vull animar a qui pugui llegir aquesta entrada al blog a provar i investigar. Es molt gratificant descobrir tot el que es pot aconseguir per un mateix amb petites ajudes de les noves tecnologies.
1Escric Linux per abreviar, el nom complert es GNU/Linux.

2El meu servidor el trobareu aqui http://tramontana.escomposlinux.org

2 comentaris:

paugener ha dit...

Jo també vos recoman que us canvieu a software lliure. Ja fa prop de quatre anys que gràcies a la empenta i generositat teva, Santi, em vaig alliberar de micro$oft. Aprofito per recomanar-vos la lectura del següent text:

http://culturalliure.org/llibre/al-principi-hi hague-la-linia-dordres/

sbenejam ha dit...

Si no record malament, ens varem trobar a la conferencia que va donar en Llorenç Valverde al Cercle Artistic. Te vaig donar un CD-Live de la primera Ubuntu -anava ben proveit per un cas com aquest, sempre en duc a la bosa-.
Lo millor de tot es, que si bé al principi tot eren dubtes i problemas, -las ciencias avanzan que es una barbaridad- a dia de avui ho estas emprant amb total normalitat. El que em sap greu que ara ja no tenc que venir tant sovint a casa teva per resoldre els problemas i dubtes. I enyor la mini-tertulia als fosquets a ca teva, esperant en Joan el teu vessí, a veure quina cosa havia romput.
Per cert un Joan també usuari convençut i practicant, de Software Lliure.
Bé, m'estic enrollant molt, sols dir que l'enllaç a -Al principi hi hague la linia d'ordres- es una molt bona recomanació.
Com diria aquell ..

Salut i Software Lliure