dimarts, 20 de desembre del 2011

Fes-t'ho tu mateix

Si una cosa bona te internet es la facilitat per compartir experiències i informació. Els darrers mesos he anat seguint un parell de web dedicades al DIY (Do it yourself). I m'he adonat que hi ha molta gent amb imaginació. Hi ha projectes de tota mena d'electrònica, informàtica, mecànica, fusteria.

Hi ha uns quant llocs web on publicar els projectes i donar-los a conèixer al mon. Make, MakeGearInstructables, i molts altres. També hi ha projectes com Arduino, Maker Bot Industries. la primera ha desenvolupat i ofereix kits electrònics, la segona ha posat a disposició del usuari de a peu la impressió 3D.  Internet permet compartir aquestes experiències i que la resta del mon se n'aprofiti o tingui un punt de partida per fer la seva creació.

El que he constatat també es que màquines tant antigues com les fresadores i torns tornen a estar de moda. Si be n'hi ha que fan servir les maquines tradicionals controlades manualment es veuen també màquines de control numèric. (Durant molts anys vaig treballar al taller del meu pare on feiem un poc de tot, des de construir o reparar peces amb el torn o la fresadora, fins a reparar motors diesel).

Arduino ens ofereix els seus circuits i plaques electròniques amb llicències Creative Commons Compartir Igual, que permet els usos particulars i els comercials. Tot el programari que ofereix esta sota llicències GPL i LGPL. Que ha succeït?, que han sorgit projectes que fan us del components Arduino per fabricar robots, controladors electrònics, alarmes  i aparells de tots tipus i usos.  Es molt emprat també per fer prototips abans de passar un aparell o disseny a producció. En quant a les impressores 3D, permeten fabricar peces necessàries tant per auto-reparar la teva impressora com per fer dissenys nous. Tot queda en les mans de la teva imaginació.

Aquests exemples demostren que les llicències lliures (GPL, Creative Commons) tenen molt camí per endavant. Que la propietat "intel·lectual" i les "patents" tant de programari com industrials tenen poc a oferir. L'innovació va mes de pressa que les restriccions i que es millor innovar que estar tot el dia pendent  de posar traves als demès amb denuncies de violacions de propietat intel·lectual.