dijous, 13 de gener del 2011

Papyre

Ja he llegit el primer ebook complert amb el meu nou Papyre 6.1 2ª edició de Grammata. L'experiència no ha pogut ser mes satisfactòria, la qualitat de la pantalla e-ink, el poc que pesa i la facilitat d'us, tot son avantatges.


El Papyre amb llum natural
La pantalla es perfecta per la lectura, no hi ha reflexos i com mes llum hi ha millor es veu. La llum millor si es difusa, com la llum natural que entra per una finestra filtrada per una cortina. Si tens una llum artificial molt aprop o molt concentrada en un punt, si que poden arribar a molestar els reflexos. Però res que no es pugui solucionar canviant de postura o la inclinació del lector en vers al punt de llum.



Cap perfectament a la ma.
El pes es de un poc mes de 200 grams, desprès de un parell d'hores amb el lector a la ma no es noten molèsties greus, ni per el pes, ni per la postura de la ma. I les mides del aparell permeten agafar-lo còmodament amb una ma. La bateria dura una eternitat, ja que nomes consumeix bateria quant es canvia de pàgina, un cop el text es mostra en pantalla el consum es mínim.



Es pot agafar amb una ma
Facilitat d'us, com tot aparell nou tot d'una no saps per on partir, però un cop acostumat al funcionament, cap problema. El maneig dels menús es clar i senzill. Pots navegar per la biblioteca carregada a la targeta de memòria i un cop localitzat el llibre obrir-lo. Si es deixa la lectura quan es torna a obrir el llibre ho fa a la pàgina on l'havies deixat. Fins i tot hi ha una opció de obrir llibres o arxius recents. Es pot canviar la mida de la font per facilitar la lectura i també es pot rotar la pantalla per llegir en format apaïsat.

Aqui podeu apreciar el gruix
El Papyre pot  llegir la majoria de formats de llibre electrònic, epub, fb2, pdf, etc. Cada format te els seus problemes i avantatges. En teoria també suporta llibres amb DRM de Adobe Digital Editions. Dic en teoria per que no ho he pogut provar,  no hi ha versió de Adobe Digital Editions per Linux. He pogut activar el lector amb ADE però des de VirtualBox on hi tenc un Windows XP a una máquina virtual per casos excepcionals. Ja veurem que passa quan compri algun llibre amb ADE.

El Papyre 6.1 2ª edició, s'entrega amb carregador USB, targeta de memòria SD de 2GB i un munt de llibres carregats, corretja de seguretat, auriculars, funda rígida i un adaptador USB per targetes SD.
El Papyre i tots els complements
 
Per la classificació i conversió del llibres us recoman Calibre, per la creació el que m'ha funcionat millor ha sigut Sigil. Amb Calibre es senzill organitzar el llibres, modificar les metadades del llibres, portades, etc. Des de Calibre la transferència dels llibres al lector es connectar-lo, seleccionar el llibres a transferir i prémer un botó. També es pot fer llevant la targeta SD del lector i carregar-la  connectada al ordinador amb el Calibre o copiant directament els arxius a la targeta. Amb Sigil he fet un parell de Epub's, un d'ells del llibre de Cory Doctorow Little Brother, a partir de la traducció del anglès al castellà feta per Claudia de Bella per la revista Axxon. El llibre en format epub el podeu descarregar aqui.  El llibre original, la traducció i el epub tenen  llicència Creative Commons i ja se l'han descarregat mes de 600 usuaris des de el meu servidor, el trobareu també a Cyberdark on també el podreu descarregar.

Estic molt satisfet amb la compra del Papyre 6.1 2ª edició. A la web de Grammata, hi podreu trobar lectors, llibres per comprar o lliures, descarregar nous firmware o utilitats. L'assistència al client també es molt bona i m'han resolt tots els dubtes i petits problemes que he tingut.

Per els romàntics i defensors del llibre en paper podeu llegir aquest article i animar-vos a donar el pas cap al llibre electrònic. També afegir que hi uns quants firmwares alternatius que van molt be i que us recoman, afegeixen funcionalitats o milloren el funcionament del aparell. 

2 comentaris:

Kikus ha dit...

Hola!

Estic pensant en comprar un lector i després de mirar un munt de webs i blogs els candidats son el Kindle, el Sony PRS-650 i el teu, el Papyre 6.1 o el 6.2

Del Kindle m'agrada sobre tot el preu, que queda en 146 euros y del Sony la pantalla tàctil. Però del Papyre em quedo amb la llibertat per poder carregar-hi pràcticament qualsevol format i açò és molt important.

No sé finalmente qui triaré, però ara que conec la teva experiència, el Papyre ha guanyat molts punts...

Salutacions!

Kiko

Unknown ha dit...

Hola quant de temps, jo em vaig fer les mateixes preguntes que tu i tenia els mateixos candidats. Al final la llibertat i les recomanacions dels qui tenien un Papyre 6.1 em van fer decidir per aquest.
El Papyre 6.2 a mes te pantalla tàctil i wifi. Segons diuen la pantala SiPix del 6.2 no es veu tant be com la del 6.1 i es mes fràgil. La duració de la bateria del 6.1 al no tenir wifi ni pantalla tàctil es molt bona.
El kindle te un format privatiu per els llibres, ara be el maquinari es excepcional. Del Sony en rallen força be.
Ara la llibertat del Papyre per mi es molt important. I de la empresa Grammata de moment s'han portat també molt be.
Te puc assegurar que la lectura es molt còmoda tant per la pantalla com per el pes del lector. Cada vegada em fa menys vessa de posar-me a llegir.

Salutacions!