diumenge, 15 de febrer del 2009

Debian GNU/Linux 5.0 Lenny

Ahir dia 14 de febrer va ser alliberada la nova versió de Debian GNU/Linux 5.0 Lenny. Desprès de dos anys ja tenim la nova versió a punt per emprar. Debian es converteix en la distribució amb suport mes complert d'arquitecturas, fins a dotze, incloent Sun SPARC (sparc), HP Alpha (alpha), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), els IA-32 (i386) i IA-64 (ia64) d'Intel, HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), ARM (arm, armel), IBM S/390 (s390) i AMD64 i Intel EM64T (amd64).
Això inclou el suport per a la plataforma Orion de Marvell, i per a altres dispositius basats en la plataforma Orion, com ara QNAP Turbo Station, HP mv2120, i Buffalo Kurobox Pro. Netbooks com l'Eee PC d'Asus també estan suportats. Debian GNU/Linux 5.0 "Lenny" també incorpora les eines de muntatge per a Emdebian, que permeten fer compilació creuada a partir de paquets font de Debian i encongir-los per tal de satisfer les necessitats dels sistemes ARM encastats.

En quan al programari inclou KDE 3.5.10, Gnome 2.22.2, XFCE 4.4.2 i altres, com entorns d'escriptori. Els paquets de programari arriben als quasi 24.000. Com sempre s'ha millorat l'instal·lació del sistema, la seguretat i l'estabilitat.
Hem de tenir en compta que Debian GNU/Linux en les seves versions estables(stable) no sol oferir les darreras versions dels paquets. A Debian prima la estabilitat davant la "versionitis", per tenir les darreres versions existeixen les branques "testing" i "unstable".

L'instal·lació s'ha millorat, incloent de moment la traducció de la instal·lació a 63 idiomes. Una gran varietat de suports d'instala·lació, incloent CD, DVD, instalacions des de xarxa. També inclou la possibilitat de utilitzar-la sense instal·lar el sistema, ejecutant-se directament des de CD i memòries USB.

Per que vos feu una idea de l'estabilitat de Debian GNU/Linux, tant sols dir-vos que el servidor que tenc a casa, el vaig instal·lar l'any 2003. Passant de la Debian 3.0 a la 4.0 i esper que en un parell de setmanes a la 5.0, sense cap problema greu. Entre versions he actualizat nomès els paquets, quan hi ha hagut avisos de problemes de seguretat i quan he necessitat un programa nou.

De Debian GNU/Linux deriven moltes altres distribucions com Ubuntu, Damm Small Linux, Knoppix, 64 Studio, Agnula i moltes mes. Encara que la versió estable es far servir a servidors, es pot emprar perfectament com sistema d'escriptori, multimèdia, etc. Tenint la possibilitat de fer servir les versions testing i unstable si es necessite programari mes actualitzat.