A la darrera versio de Ubuntu hi ha una utilitat per fer-te el teu propi pendrive amb linux, arrancable i totalment operatiu. Tambe distribucions com Damn Small Linux, Knoppix entre altres tenen opcions per instal·lar-se a memòries usb. Jo volia anar mes allà, els preus de les memòries usb han baixat molt i ja no es un luxe tenir-ne una. El darrer que he comprat es un pendrive de Sandisk de 16GB.
Amb tanta capacitat hi ha espai per portar-ne mes d'una al pendrive. Remenant per internet per instal·lar varies distribucions vaig trobar UnetBootIn. UnetBootIn ens permet instal·lar molt fàcilment distribucions "live" de Linux a dispositius usb. El programa ens mostra una llista, un tria la que vol, la partició on s'h d'instal·lar i ell mateix es baixa la imatge iso i els fitxers que faixin falta. Tambè es pots instal·lar una imatge iso guardada al ordinador. Hi ha versions de UnetBootIn per Linux i per Windows.
Però he volgut anar mes allá, instal·lar mes d'una distribució al mateix pendrive i poder arrencar qualsevol de les distribucions. S'instal·lan perfectament, l'ùnic problema es triar quina es vol arrencar. He provat Smart Boot Manager, Super Grub Disk, GAG, Gujin i cap d'ells m'han satisfet. El problema es que no tots ells funcionen amb tots els meus ordinadors. Per exemple Smart Boot Manager i Gujin al meu PC principal no detecten els discs i no arrancan. I si arrancan a un portàtil HP. Per el que no em serveixen. No se si es un problema del PC, configuració de la BIOS o dels gestors de arranc.
La solució a la que he arribat es instal·lar les distribucions que vull amb UnetBootIn o directament com he fet amb System Rescue CD. I amb fdisk canviar la partició de arranc del pendrive. Lo que implica arrencar amb la darrera distribució que s'ha fet servir. Una solució poc "profesional" però efectiva.
Ara mateix tenc instal·lats System Rescue CD, Back Track i Damn Small Linux.
- System Rescue CD te eines com GParted, Partimage, Testdisk, PhotoRec, diversos editors, utilitats de xarxa, navegadors, un entorn gràfic molt lleuger i molt mes en tant sols 240MB. A mes de imatges floppy com FreeDOS, Memtest, Ranish Partition, ntpasswd, que ens permeten arreglar quasi be qualsevòl problema.
- Damn Small Linux en 50MB es una distribució ideal per posar-la a un miniCD. Un cop arrencada es pot instalar al disc dur, a memories usb i molt mes. Mai havia vist tants programas en tants sols 50MB. Els 50MB es un llimit que es van marcar els seus desenvolupadors. Encara que han començat una de mes de 50MB que es diu Damn Small Linux Not.
- Back Track es una distribució orientada a la seguretat. A part de la majoria d'utilitats que duen les anteriors, te moltes utilitats per fer auditories de seguretat a xarxes. L'arranc es rapidíssim, encara que ocupa quasi be 800MB.
Un altre enllaç interesant es: pendrivelinux.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada