dimecres, 2 de gener del 2008

Al principi hi hagué la línia d'ordres

Al principi hi hagué la línia d'ordres, es el títol en catalá de l'obra In the beginning was the command line de Neal Stephenson, escrita l'any 1999. Com faig amb escrits i obres sobre software lliure i la cultura lliure, els rellegeixo de tant en tant, per després escriure una entrada al blog si el trob interessant. A l'obra Neal Stephenson fa un recorregut sobre l'evolució dels sistemes operatius al llarg del temps.

Al principi només hi havia la línia d'ordres o sigui -un terminal- on els programadors, hackers i demés, teclejaven les instruccions per fer funcionar i interaccionar amb un ordinador. Amb el pas del temps, aquesta línia d'ordres va ser amagada per tal de fer gaudir al usuari no expert, del control sobre el sistema. Encara que amagada la línia d'ordres segueix operativa per davall de les finestres, controls i botons dels entorns gràfics dels sistemes operatius, en alguns mes a l'abast que als altres.

Stephenson, fa una molt bona descripció de l'evolució i l'arribada dels ordinadors al usuari no expert. La guerra dels sistemes operatius, la guerra dels software privatiu envers el lliure. Trobo que es una obra molt amena -no esta escrita amb termes excessivament tècnics-, els no tant versats en temes tècnics la trobaran entretinguda.

I aprofit per desitjar-vos un feliç any 2008.

PD: A l'enllaç del principi hi trobareu la traducció al catalá amb els formats pdf, odt (openoffice) i txt.

1 comentari:

SinnerBOFH ha dit...

Bon Any Nou!
http://sinnerbofh.blogspot.com/2008/01/bon-any-nou.html