dilluns, 9 de maig del 2011

Programari Lliure, Societat Lliure un altre cop

Fa un parell d'anys vaig fer aquesta entrada a aquest blog. Parlava del llibre, Programari Lliure, Societat Lliure de Richard M. Stallman. Fa uns dies i gracies al meu e-reader l'he rellegit, amb tota la comoditat del mon(abans l'havia mal llegit al ordinador).

Em reafirm Stallman es un personatge una mica excèntric, cosa que no li fa tenir menys raó. De fet molts crítics seus el tracten de excèntric o comunista(sobre tot als EUA).  El que si sap fer molt be Stallman es explicar temes tècnics de programació i informàtica d'una manera que tothom ho entengui.

Explica per que va crear GNU i la Free Software Foundation. Per que la llibertat en el programari es essencial per que la societat sigui lliure i no estigui fermada al capricis de les grans empreses. I fins i tot de com es poden guanyar doblers amb el programari lliure. El programari lliure no vol dir programari de franc.

Fa un repàs també a les lleis de copyright, patents i propietat intel·lectual. Explica que cada llei es per el que es va crear. Copyright i patents no son el mateix i no poden fer servir els mateixos terminis de duració, ni la mateixes limitacions. El copyright es va crear per defensar els editors de la competència deslleial de altres editors. La societat podia fer-se copies sense haver de pagar res. Avui en dia la mateixa llei serveix per gravar a la societat, que no te l'us just com en temps endarrere i les obres tarden molt de temps en passar a domini públic, si no es perden per el camí.

Dona la seva opinió sobre el DRM o el control del que un usuari pot veure, escoltar o llegir amb el seu ordinador o altres aparells. En els darrers anys hi ha hagut intents per part de fabricants de ordinadors i programari, de incloure sistemes per controlar o limitar remotament el que es pot fer amb un ordinador. Al·legant que es per el be dels usuaris i que ells vetllaran per el nostre be i la nostra tranquilitat. Cosa que Stallman desmunta sense contemplacions, reafirmant l'importancia de la llibertat dels usuaris i la societat.

Ha estat un plaer rellegir-lo amb el meu lector electrònic. Trobareu molts de llibres, articles i escrits per llegir al vostres lectors o ordinadors. Esperem que la societat tengui la força per defensar-se del que no la volen lliure.