dimecres, 22 de desembre del 2010

Reparacions casolanes

Fa un parell de setmanes la meva dona va voler posar música al equip hifi i no ho va poder fer. La veritat es que l'empram molt poc, feia mesos que no escoltàvem un CD al reproductor, el nous formats digitals son molt mes còmodes. 


La corretja  casolana.
El reproductor es un Sony CDP-411, quasi be sempre havia funcionat be, encara que a vegades segons amb quins discs fallava, feia renous o no es sentia be. El problema que ens vam trobar era que la safata no s'obria. Això ja havia passat i sabia la solució, una corretja rompuda. Trec les eines, desmunt la tapa del reproductor i el bloc on va muntada la corretja de apertura de la safata. Desprès de uns dies cercant una corretja sense sort al final he trobat la solució, una goma o elàstic com deim a Ciutadella, que es pot trobar a qualsevol papereria o oficina. Torn a muntar-ho tot provisionalment i surten mes problemes.

Quan poses un disc el reproductor es torna boig. La reproducció es accelerada i bota blocs de varis segons. No reconeix segons quins discs. Les pistes que fallen son sempre las primeres, a mesura que es reprodueixen les pistes amb nombre mes alt, que son les mes externes, els errors tendeixen a desaparèixer. Ara un disc ara un altre i tots fallen, uns mes altres manco, impossible escoltar un disc en condicions.

Aquest es el capçal lector, model: KSS240a
Tot d'una he pensat l'òptica del làser deu estar bruta, amb molta paciència l'he netejada i els problemes seguixen. Cercant al Google si be he trobat referencies als errors i al comportament estrany del reproductor. Algunes diuen que el làser ja ha arribat a les darreres, altres que s'han de regular uns potenciòmetres per ajustar el seguiment de pista i altres que canvis el pick-up o capçal lector que es el model KSS240a. No ho tenc gens clar i per fi he trobat un enllaç aclaridor. Sony havia detectat vibracions del mecanisme de uns 800hz que afectaven al funcionament del pick-up de lectura. O sigui que degut a les vibracions el sistema es incapaç de enfocar i llegir el disc. De fet Sony te un kit per solucionar el problema, que consisteix en un pes i un pern. Cal recordar que no tots els discs son iguals en pes, ni estan del tot equilibrats.




Aqui es veu on ha quedat la bateria fixada al circuit
Com que no he trobat com era el pes que Sony fabrica per solucionar-ho. I desprès de moltes proves intentant posar un pes a un lloc on no molestàs al funcionament del mecanisme, per dins un calaix he trobat una bateria d'un antic telefon mòbil Nokia, plana, rectangular i encaixa perfectament. La he fixada al circuit imprès de sota el lector, proves i mes proves i per fi he trobat la posició idònia. Unes proves mes amb diferents discs i sembla que torna a funcionar. Encara que he detectat un altre petit error. Per que segons quins discs funcionin s'ha d'apagar el reproductor i tornar a engegar-lo, per el que es veu així fa una mena de reset, el sistema de control electrònic torna a calcular l'enfocament i els paràmetres de lectura del làser, i el disc es reconegut i reproduït correctament.

A vegades val la pena perdre una mica de temps i estalviar uns doblers. De segur que si hagués duit el reproductor a un servei tècnic m'haguessin recomanat que en compres un de nou. Un reproductor de CD HiFi nou es pot trobar a partir d'uns 160€ en canvi un reproductor de DVD, DivX amb entrades usb es troba a partir de 50€. Supòs que en la qualitat del so es deu notar, però val la pena?.

Avui en dia reciclam tots tipus de material, però no perdem ni un minut quan un aparell s'ens espanya el tiram directament. L'altre dia vaig veure un documental molt recomanable a TV3.cat "Comprar, Llençar, Comprar" tracta de la obsolescència programada que fan servir els fabricants per vendre, vendre i vendre. Mantenint i augmentant cada vegada mes el seu volum de producció.

També trobareu a Internet webs com aquesta i el manifest que fan.
  • Reparar es millor que reciclar.
  • Reparar salva el planeta.
  • Reparant estalviaràs.
  • Reparant aprens com funcionen les coses.
  • Si no t'ho pots reparar no te pertany.
Aquestes coses ens han de fer reflexionar i ajudar a valorar els bens que tenim.

6 comentaris:

Unknown ha dit...

Gran treball! Estic amb tu i amb el manifest, em trobe fart de la cultura de llençar i sobretot de comprar, comprar i mes comprar.

Unknown ha dit...

Gracies,
He recuperat mes d'un aparell al llarg dels anys. Aquest en concret l'hem emprat poc i avui en dia casi be no el feim servir. Alguns discs encara fallen però es usable.

Chungalin ha dit...

Santi, primer de tot, dir-te que som totalment defensor del DIY (Do-It-Yourself) i que el meu comentari no va adreçat a fomentar l’aborregament de la gent per delegar coses a tercers i/o a professionals. No hi ha res més constructiu que desfer aparells, veure com funcionen i jugar a l’enginyeria inversa.

Comentar-te que la corretja de safata que empra el teu reproductor Sony és una 4-927-649-01 molt corrent i que a cert taller de Ciutadella a prop del cementiri vell te l’hauriem venuda per un o dos euros com a molt, i te l’emportaries al moment. Sobra dir que seria molt més fiable i durable que no un elàstic corrent. Sempre em pots dir que l’elàstic el pots baratar cada 6 mesos, si cal, i per cost zero, però arriba a un punt que cansa tenir la moto desfeta en lloc de qualcar ;-)

Pel que fa al problema de lectura, estic al corrent del butlletí de Sony que comentes, però a nivell pràctic no s’aplica mai. Entre altres coses perque aquest reproductor es venia a principis dels anys 90. Aleshores, si aquest pes no hi havia estat fins ara, per què li ha donat per fallar 15 anys després de funcionar bé? En aquests casos, si una neteja i engrassament integral del mecanisme no produeix una millora substancial, directament es pressuposta un canvi del pickup KSS-240A, però en general solen ser uns pickups que duren molts anys si es netegen cada un parell d’anys.

Finalment, dir-te que no tothom funciona com mostren al reportatge que esmenes (que he vist i està molt bé). Et puc dir que en els darrers 5 anys he reparat més de 100 reproductors de CD de Sony semblants al teu, més de 200 si comptem les demés marques, i més de 1000 equips de música on el que sol fallar més és també el CD. D’entrada, a NINGÚ l’hem esmarxat dient que s’en compri un de nou. Com a molt, et passem un pressupost i tu mateix triaràs si l’acceptes o no. Això del recomanar-te que en compris un de nou només ho fan als llocs on també (o principalment) venen producte nou. A un taller on només es fan reparacions no existeix aquesta trampa. El que passa és que de cada cop en quedem menys d’aquests. Potser per aquesta vegada t’en sortiràs tot sol, però el dia que s’et talli el FFC del pickup, a veure si t’el faràs amb paper d’alumini.. je je. ;-) Més valdrà que aquest dia encara hi seguem i no haguem hagut de tancar el xiringuito.

En altres paraules, que un sempre s’ho pot fer ell, però prudència amb com un ho conta perquè no és la mateixa experiència fer-ne un que fer-ne 100.

Salutacions cordials (per cert, hem estat xerrant avui matí al Casal Jove, amb allò dels Rissaga)

Unknown ha dit...

Chungalin, de fet sempre a fet coses rares. Per exemple l'engegaves i posaves un cd i anava be, Altres vegades s'escoltaven clicks, clacks, claps!!!, com feien els tocadiscos. Fins que quan feia una estona que funcionava els deixava de fer. També ho feia mes amb uns cd's que d'altres.
L'avaria de la corretja ja m'havia passat, però que no llegís cap cd no.
El problema es que avui en dia el faig servir molt poc (des de que ho vaig fer tal vegada l'emprat un parell de cops) i em sortiria mes a compte comprar un reproductor de dvd que un de cd hifi. Ja se que la qualitat de so no es la mateixa.
També se que no tots els tallers ho fan i que hi ha gent professional.
Encantat de rallar amb tu.

Chungalin ha dit...

En el fons, tots estem igual: tenc un Sony CDP-791 de 1992 i també es mor d’oi. Què vols, amb un reproductor d’audio decent al PC (foobar2000 per Windows) i un CD o DVD-ROM, ja no et cal un reproductor de CD extern. Ara, també t’he de dir que no em conformaria amb qualsevol reproductor multimedia pel tema dels CDs d’audio (em refereixo al tema de les «pauses» entre pistes o Gapless-playback).

Una cosa que sempre faig net a aquests reproductors és el suport del disc, allà on el disc seu i hi ha l’eix del motor. Si s’hi han aferrat miques o brutor el disc oscil·la més del compte. Aquesta oscil·lació és més gran (per l’angle) quan llegeix la zona externa del disc i és allà on es noten més els problemes. També ha d’anar ben «llatí» el rail Sled (la varilla per on es desplaça el Pickup). Amb els anys s’engarrota de pols i queda eixut de la grassa que duu de fàbrica. Això pocs s’ho miren i és important.

Els KSS-240A duren mooolts d’anys, però són poc tolerants a defectes, retxes o brutor als CDs. Teni-ho en compte.

Fins després

Unknown ha dit...

Tot el que comentes de fer net i engrasar ho vaig fer. El meu reproductor deu ser del 1990 mes o manco.

Salutacions