dissabte, 10 d’abril del 2010

Fibra òptica

El passat dimarts Marc Pons el president del Consell Insular de Menorca,  anunciava la creació de una xarxa troncal de fibra òptica que travessarà Menorca i que unirà Ciutadella i Maó. La data prevista de finalització es preveu que será a mitjans de l'any 2013.

El projecte preveu unir Cala Blanca que es per on arriben les connexions a Menorca des de la penìnsula, Ciutadella i Maó amb una xarxa troncal de fibra òptica. A partir de la que es derivaran connexions als polígons industrials, edificis de l'administració i col·legis. Una bona decisió que potser arriba una mica tard (a l'estranger no es estrany trobar connexions a 100 MB simètrics), però que ens permetrà millorar considerablement la qualitat de l'accès a internet, molt necessari avui en dia per les empreses sigui quina sigui la seva activitat.

A mes la nova xarxa troncal servirà per que les operadores de telefonia puguin oferir connexions a particulars, millorant i molt les pobres connexions ADSL que patim els ciutadans a Menorca. Es una inversió que cap operadora vol assumir donades les característiques de la nostra illa. Tal vegada el Consell Insular vist el poc interès de les operadores, tindria que haver fet  com l'ajuntament de Viladecans, que ha fet el mateix i a mes l'ajuntament donarà connexions als ciutadans de Viladecans sense l'intervenció de les operadores. Per això han creat Wiladecans des de on donaran connexions WiFi i per cable de qualitat als ciutadans de Viladecans.

En resum, la mesura arriba tard però es una bona iniciativa. A veure si les operadores s'animen i per fi podem gaudir de connexions de qualitat, encara que siguin els ciutadans els qui paguem els plats romputs. Les empreses menorquines pateixen l'inestabilitat de una xarxa de telefonia antiga, cada dia mes obsoleta i amb un manteniment inexistent per part de les operadores de telefonia, que fan poquíssimes inversions en la millora de les seves infraestructures.