dimecres, 21 de maig de 2008

Ubuntu-itzant al personal

Ja feia uns mesos, que la meva germana tenia problemes amb el seu ordinador. També l'hi havia ofert diverses vegades instal·lar-li GNU/Linux Fa un parell de setmanes l'hi vaig instal·lar Ubuntu Hardy Heron 8.04. Vaig esperar a que tingués connexió ADSL, mes que res per si calia qualque paquet especial per el seu hardware.

A part de voler navegar per internet i tenir correu electrònic, també volia passar a DVD gravacions de la seva càmera de vídeo digital. Amb Windows ho feia però constantment tenia problemes. Per capturar ho feia amb un programa inclòs al Windows XP Home, ara mateix no se com es diu. Per gravar els vídeos capturats ho feia amb Nero “No se Que Mes” i com sempre amb programes semblants sempre li caducaven o necessitava un complement.

Primer vaig fer una copia de seguretat de les fotografies i vídeos a guardar per la posteritat. Desprès un cop reparticionat el disc dur l'instal·lació. .Instal·lar una distribució GNU/Linux avui dia es un gust. Salvant contades excepcions (hardware exòtic o incompatible) no hi ha el menor problema. Record els temps quan en el procés d'arranc des de CD la cosa s'embarrancava de la manera mes inexplicable. I hores i hores investigant com solucionar el problema.

Ara mateix la meva germana es pot crear els DVD's de les seves gravacions, capturant i editant el vídeo i processant-lo amb el Kino, per automàticament des de el mateix Kino, fer que s'engegui el K3b per gravar-lo a DVD.

He “patit” les trucades de la meva germana dient -es que no puc capturar, gravar, no hem deixa fer açò o allò- i qualque vegada el temps i doblers que s'ha gastat en programes per no aconseguir resultats i qualque visita meva a casa seva per mirar d'ajudar-la o aconsellar-la.

De moment nomes m'ha telefonat una vegada i vaig anar a ca seva. Vaig tocar un parell de cosetes que havia deixat sense configurar i també vaig instal·lar algun extra que no havia tingut temps de fer-li durant la primera instal·lació.

El mes sorprenent va ser que ella mateixa s'havia anat actualitzant el sistema, a mesura que el gestor d'actualitzacions les hi anava proposant. Ja fa una setmana i mitja que no me telefona, hauré de posar-li un client de missatgeria instantània per solucionar problemes "online".

La veritat es que la nova Ubuntu va molt bé, en general les distribucions modernes al menys les que he pogut provar van molt bé, en quan a instal·lació i us per l'usuari inexpert.

PD: El servidor ja porta quasi 125 dies de Uptime, gracies a Gesa-Endesa. ;-)

2 comentaris:

tron ha dit...

Bon dia tengui senyor sbenejam,primer de tot,perdoni si tenc moltes faltes d'ortografia,el catala escrit mai a estat lo meu..
El motiu de aquest comentari es degut a una xerrada que vaig tenir amb SinnerBOFH,al canal irc de blogdrake,curiosament va sortir menorca,i amb va comentar que eras de ciutadella,i que el servidor tramontana era cosa teva...
de tant en tant te he vist pal canal,i amb un cognom com el teu,en tanta tradicio al teu poble era de imaginar(men recordo de benejam,el famos dibuixant del TBO)
La casualitat a volgut que jo amb trobi a alaior,nascut a barcelona,però criat a la illa,i amb dos fills,que son uns bitxos...
porto un parell de anys amb linux,primer ubuntu,i ara darrerament mandriva..
estic verd pero sempra que puc miro de apendre coses,
bueno aixo es tot per ara,estic content de que mes gent empri linux com sistema operatiu,aqui a alaior la comunitat es de dos,que jo sàpiga..
bueno fins una altre.
salut.
P.D:prest la teva germana deixara de trucarte,se li acabaran els problemas amb ubuntu,,jejeje.
adeu!

sbenejam ha dit...

Bon dia Tron, Jo també faig moltes faltes d'ortografía encara. Sempre es d'agrair trobar gent nova a la comunitat d'usuaris de Linux.
Jo ja porto mes de 10 anys amb Linux i al llarg d'aquests anys he conegut molta gent. El SinnerBOFH tal vegada es dels primers que vaig conèixer per Internet.

Els coneixements nous no fan mal. Per Ciutadella no som molts mes els usuaris que conec. Encara que hi ha mes gent de la ens pensam que empren Linux habitualment.

Si tens qualque dubte o pregunta sempre pots enviar-me un e-mail o enviar un missatge a la llista de correu que tenim. http://tramontana.escomposlinux.org/wws

La experiència m'ha mostrat que es molt mes fàcil i ràpid instal·lar i configurar hardware i software amb Linux que amb altres sistemes operatius. De fet no tenc cap dependència d'altres sistemes operatius per fer el que necessit.

Benvingut a l'illa