diumenge, 20 d’abril de 2008

GNU/Linux, fotografia i imatges HDR

Per fi he trobat temps per escriure. Com molts sabeu a aquestes alçades, no faig servir a casa (a la feina hi estic obligat) cap sistema operatiu que no sigui GNU/Linux i molt del software lliure relacionat. I que es pot fer amb GNU/Linux que no es pugui fer amb Mac o Windows?. Dons pràcticament pots fer les mateixes coses. Algunes aplicacions son millors i altres pitjors. Hi ha alternatives diverses per molts dels programes de Mac i Windows, diria mes hi ha molts programes que hi son per GNU/Linux i Mac i no tenen versió per Windows. Com el Ardour del que vaig parlar en un article anterior.

Fa un temps que sent rallar de fotos o imatges HDR (High Dinamyc Range). Com sempre la curiositat pot mes que la meva voluntat. Cercar informació, fer unes proves i admirar els resultats obtinguts aquests cap de setmana ha sigut certament enriquidor. He vist molts exemples d'imatges HDR a la xarxa cadascun mes espectacular que l'anterior. A flickr.com o cercant el google en trobareu molts.

Anem per feina, el primer ha sigut instal·lar els programes. A Ubuntu o Debian com sempre un aptitude search te simplifica la vida. Els programes bàsics que he fet servir son exrtools, openexr, pfstools i qtpfsgui. Aquests dos darrers no tenen paquet per Ubuntu i els he tingut que instal·lar des-de el codi font i compilar-los, no es molt complicat fer-ho.

Un cop instal·lat el software s'han de preparar entre dues i tres fotografies de la mateixa imatge i diferents exposicions, per que els resultats siguin millors. Amb el qtpfsgui es tant sencill com importar les tres fotos, clicar un parell de botons i te crea el fitxer exr. Desprès ve el processat de la imatge aplicant i fent proves amb els diferents ajustaments que te cadascun del sistemes per processar-los.
Les primeras provas les he fetes amb tres copies d'una fotografia que tenia lleugerament retocadas. Desprès he fet unes fotos amb la meva Sony DSC-V3, amb la opció de fer tres fotos alhora amb diferents exposicions, per obtenir aquest resultat i aquest altre. I els resultats de la darrera prova el podeu veure aquí.

No som un gran expert en fotografia ni tenc com podeu veure una càmera professional. Jo mateix he quedat sorprès dels resultats obtinguts. El que no m'ha sorprès gens ni mica ha sigut la qualitat dels programes que tenim a l'abast per obtenirlos.

Com sempre acabaré amb uns enllaços:

http://www.mpi-inf.mpg.de/resources/pfstools/
http://scanline.ca/exrtools/
http://www.openexr.com/

2 comentaris:

Guaguo ha dit...

El HDR te uns resultats bastant curiosos, m'agraden sobre tot els paisatges amb aquest efecte.

Vaig trobar un programa per Ubuntu:

sudo aptitude install qtpfsgui

Sembla senzill d'usar.

A10

sbenejam ha dit...

El qtpfsgui es el que vaig fer servir per les proves. I juraria que el vaig instal·lar des de el codi font per que no era als repositoris d'Ubuntu. A lo millor vaig escriure malament el nom del paquet, no ho se.

Salutacions