El programari lliure i Linux estan cada vegada estar mes arrelats. No tant sols als ordinadors i servidors, també a un munt de dispositius mòbils, electrònica de consum i fins i tot a els nostres electrodomèstics.
- Linux es manté fort als servidors, als ordinadors d'escriptori no arrasa però creix. Ja duc unes quantes migracions d'ordinadors infectats amb windows a Ubuntu. Hi ha hagut forks importants com el de Mandriva cap a Mageia i el de Openoffice a Libreoffice, motivats per el descontent de la comunitat d'usuaris amb les empreses propietàries.
- Els lectors de llibres electrònics quasi be tots fan servir un Linux adaptat a aquests aparells. Que permet que es vagin afegint funcionalitats a mesura que s'han de menester. I no sempre es el fabricant qui les fa, moltes son fetes per els propis usuaris, que a la fi son els qui troben a faltar alguna funcionalitat o volen millorar el seu funcionament.
- Els smartphones amb Android estar arrasant, tindrà els seus defectes però es programari lliure com la majoria de les seves aplicacions. Nokia segueix amb Symbian i estar perdent mercat a marxes forçades. L'iPhone arrasa, això si estàs fermat a la tenda de Apple per instal·lar qualsevol programa.
- Els tablets, també n'hi molts amb Android o altres versions de Linux modificades. El tablet per excel·lència l'iPad o iPhone de Bilbao com el seu germà petit arrasa també i pateix dels mateixos problemes, estàs fermat a la tenda d'Apple i al seu maquinari tancat.
Al nostre país la LES encara no s'aprovat i aquesta mateixa setmana han sortit a la llum publicats per El País, els cables on es fa referencia a les pressions dels E.U.A duen a terme des de l'any 2004, presionant als nostres representants polítics, grans empreses i lobbys, per mirar de legislar retallant les nostres llibertats. Tot per defensar la caduca industria dels continguts de la mal anomenada pirateria.
Per sort i no sense polèmica el Senat espanyol ha aprovat mocions, que de moment garanteixen la neutralitat de la xarxa a Espanya. Caldrà estar atents a la evolució del tema i no afluixar en les protestes i accions a favor de la neutralitat. Els diputats i senadors van veure col·lapsades no fa massa, les seves comptes de correu electrònic, amb un munt de correus que van enviar els ciutadans protestant per les mocions que es volien aprovar en contra de la neutralitat. Davant l'allau de missatges, ens van arribar a qualificar de spammers, quin morro que tenen. Viuen d'esquena als ciutadans fins que s'apropen eleccions i quant reben critiques o se'ls demanen explicacions es fan els desentesos.
Twitter i Facebook estan cada vegada mes presents a les nostres vides. Altres serveis degans a internet pateixen les conseqüències. Usenet i les llistes de correu, estan cada dia mes abandonades per els usuaris, quan vaig començar a internet eren imprescindibles per ampliar i trobar informació dels temes mes variats, i feien també funcions de xarxes socials tant de moda avui en dia. M'agradaria que se'ls hi dones una segona oportunitat. Però no se si serà possible.
Esper que el nou any que tenim a les portes sigui tant o mes positiu que el que estem acabant. Al menys que deixin a la xarxa lliure, distribuïda i en pau, tal com va ser concebuda i creada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada