Fa un parell de setmanes la meva dona va voler posar música al equip hifi i no ho va poder fer. La veritat es que l'empram molt poc, feia mesos que no escoltàvem un CD al reproductor, el nous formats digitals son molt mes còmodes.
|
La corretja casolana. |
El reproductor es un Sony CDP-411, quasi be sempre havia funcionat be, encara que a vegades segons amb quins discs fallava, feia renous o no es sentia be. El problema que ens vam trobar era que la safata no s'obria. Això ja havia passat i sabia la solució, una corretja rompuda. Trec les eines, desmunt la tapa del reproductor i el bloc on va muntada la corretja de apertura de la safata. Desprès de uns dies cercant una corretja sense sort al final he trobat la solució, una goma o elàstic com deim a Ciutadella, que es pot trobar a qualsevol papereria o oficina. Torn a muntar-ho tot provisionalment i surten mes problemes.
Quan poses un disc el reproductor es torna boig. La reproducció es accelerada i bota blocs de varis segons. No reconeix segons quins discs. Les pistes que fallen son sempre las primeres, a mesura que es reprodueixen les pistes amb nombre mes alt, que son les mes externes, els errors tendeixen a desaparèixer. Ara un disc ara un altre i tots fallen, uns mes altres manco, impossible escoltar un disc en condicions.
|
Aquest es el capçal lector, model: KSS240a |
Tot d'una he pensat l'òptica del làser deu estar bruta, amb molta paciència l'he netejada i els problemes seguixen. Cercant al Google si be he trobat
referencies als errors i al comportament estrany del reproductor. Algunes diuen que el làser ja ha arribat a les darreres, altres que s'han de regular uns potenciòmetres per ajustar el seguiment de pista i altres que canvis el pick-up o capçal lector que es el model KSS240a. No ho tenc gens clar i per fi he trobat un enllaç
aclaridor. Sony havia detectat vibracions del mecanisme de uns 800hz que afectaven al funcionament del pick-up de lectura. O sigui que degut a les vibracions el sistema es incapaç de enfocar i llegir el disc. De fet Sony te un kit per solucionar el problema, que consisteix en un pes i un pern. Cal recordar que no tots els discs son iguals en pes, ni estan del tot equilibrats.
|
Aqui es veu on ha quedat la bateria fixada al circuit |
Com que no he trobat com era el pes que Sony fabrica per solucionar-ho. I desprès de moltes proves intentant posar un pes a un lloc on no molestàs al funcionament del mecanisme, per dins un calaix he trobat una bateria d'un antic telefon mòbil Nokia, plana, rectangular i encaixa perfectament. La he fixada al circuit imprès de sota el lector, proves i mes proves i per fi he trobat la posició idònia. Unes proves mes amb diferents discs i sembla que torna a funcionar. Encara que he detectat un altre petit error. Per que segons quins discs funcionin s'ha d'apagar el reproductor i tornar a engegar-lo, per el que es veu així fa una mena de reset, el sistema de control electrònic torna a calcular l'enfocament i els paràmetres de lectura del làser, i el disc es reconegut i reproduït correctament.
A vegades val la pena perdre una mica de temps i estalviar uns doblers. De segur que si hagués duit el reproductor a un servei tècnic m'haguessin recomanat que en compres un de nou. Un reproductor de CD HiFi nou es pot trobar a partir d'uns 160€ en canvi un reproductor de DVD, DivX amb entrades usb es troba a partir de 50€. Supòs que en la qualitat del so es deu notar, però val la pena?.
Avui en dia reciclam tots tipus de material, però no perdem ni un minut quan un aparell s'ens espanya el tiram directament. L'altre dia vaig veure un documental molt recomanable a TV3.cat
"Comprar, Llençar, Comprar" tracta de la obsolescència programada que fan servir els fabricants per vendre, vendre i vendre. Mantenint i augmentant cada vegada mes el seu volum de producció.
També trobareu a Internet webs com
aquesta i el manifest que fan.
- Reparar es millor que reciclar.
- Reparar salva el planeta.
- Reparant estalviaràs.
- Reparant aprens com funcionen les coses.
- Si no t'ho pots reparar no te pertany.
Aquestes coses ens han de fer reflexionar i ajudar a valorar els bens que tenim.