Ja fa temps que estic mirant i comparant lectors de llibres electrònics. Tenc un parell de candidats, el Papyre 6.1 versió 2, el Bebook Neo o el Booq Avant. De moment no hi ha al mercat lectors amb pantalla a color que no siguin prototips.
El Papyre 6.1 v2 es simplement un lector, el firmware esta basat en Linux, com la majoria dels lectors del mercat. Suporta la majoria de formats de llibre electrònic (Pdf, Doc, Rtf, Txt, Html, Epub y DRM Epub, Mobipocket, MP3, Chm, Zip, Rar, FB2, Djvu, Wolf, Lit, Png, Jpg, Tif, Gif, Bmp, Ppt) com veis també suporta mp3 i jpg. I el venen bastant complert en quant als accessoris qu inclou a Grammata.
El Bebook Neo i el Booq Avant tenen a mes connexió WiFi, pantalla tàctil, un processadors mes potents i la resta de funcionalitats de un lector. No son molt mes cars que el Papyre 6.1 tenint en compte les funcionalitats afegides. El Bebook Neo te una pantalla Wacom tàctil, la del Booq Avant es de tecnologia Sipix també tàctil. Les pantalla Sipix tenen advantatges i inconvenients, diuen que no es tant nítida com les pantalles Vizplex que porten quasi be la resta de lectors. Els dos permeten fer anotacions marcant directament a la pantalla. La connectivitat WiFi permet baixar llibres, articles i navegació per internet.
Les pantalles e-ink a color vist el poc interès dels fabricants es faran esperar. Sembla com si volguessin esprema la tecnologia actual i desprès tornar-nos a fer canviar de aquí un temps amb les pantalles a color. Esper que a finals d'any per la campanya de Nadal surtin novetats. Tant Mirasol com Pixel Qi semblen bones opcions, però els fabricants son reticents a fer lectors amb pantalles a color. L'aparició dels tablets ha aturat una mica l'aparició de novetats al mon dels e-readers, esperant cap on es decanta el mercat.
Per altre banda el lector per exelència el Kindle de Amazon no em convenç, esta molt be en quant al maquinari i la seva botiga online, en canvi un sistema tancat i un format especific de llibres i amb DRM coarta la meva llibertat de carregar-hi el que vulgui i no m'agrada. En aquest aspecte es mes semblant a l'iPad que si no tens iTunes no hi pots posar res. Els lectors que he anomenat al començament tenen actualitzacions freqüents del firmware per corregir errors i noves funcionalitats tots estan derivats de Linux. Tampoc crec que l'iPad i altres tablets del mercat ben pocs per cert, acabin amb els e-readers. Les pantalles LCD no es comporten massa be a la llum del sol.
El que vull es un aparell funcional, que pugui fer el que vulgui amb ell i no estar fermat a les decisions d'un fabricant. On hi pugui carregar des de un llibre comprat per internet fins a un manual d'informàtica o un PDF. Per tant de moment esperaré a finals d'any per si surten novetats i si no hi ha res revolucionari em compraré uns dels lectors que he anomenat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada