Així com existeix el programari lliure també existeix el hardware(maquinari) lliure. On els disseny i les especificacions son de lliure accés. Solen ser elements electrònics reconfigurables i que poden ser construïts per qualsevol aficionat. Avui no es a aquest maquinari al que vull fer referencia. Si no al comercial de tota la vida, des de el vídeo a la rentadora passant per el reproductor de musica.
Esta a l'ordre del dia limitar l'accés dels usuaris, a les interioritats de uns aparells que han pagat i que moltes vegades el fabricant els coarta la llibertat de fer al que un vulgui amb el seu aparell. Exemples n'hi ha molts, el reproductors mp3 de una coneguda marca japonesa com es Sony o l'iPod que només es poden carregar mitjançant determinats programes o connexions especials. La majoria de vegades cap respecta els estàndards, ni les especificacions dels protocols de comunicació o interconnexió. En el cas del reproductor japonès el programa el que feia era afegir informació al fitxer mp3 i canviar-li la extensió. Si no es feia així els mp3 no es sentien per molt que els copiés al reproductor, que si funcionava com a memòria de una manera normal. Des de llavors vaig molt en compte quan faig una compra.
Aquests dies es comença a comercialitzar l'iPad a Espanya. Pocs dies desprès de la presentació oficial ja vaig criticar l'iPad per que no permet al usuari tenir la llibertat de fer el que vulgui amb ell. Les aplicacions es someten a un rigorós procés de selecció i aprovació per part de la marca, esta molt limitat per connectar-lo a algun aparell que no sigui Apple.
Un amic va comentar-me via facebook que com podia donar la meva opinió i no m'agradava un aparell magnific, sense haver-lo provat, que Apple es la millor i que jo anava contra corrent. Li vaig explicar tot això dels estàndards i la llibertat de fer el que es vulgui amb un aparell per molt que la marca ho prohibeixi. No se si ho va entendre, no negaré que l'experiència d'ús pugui ser meravellosa i tampoc no vull copiar res a la marca, tanmateix si els competidors els volen copiar els copiaran igualment. Només vull poder interactuar amb la resta dels aparells lliurement i sense limitacions. Per suposat també sense proteccions anti-còpia de cap tipus i si un dia vull canviar-me l'aparell poder traspassar els meus fitxers i dades a un altre sense haver de fer invents.
Les limitacions de aquestes llibertats a vegades passen desapercebudes a molta gent i quan es donen compte es troben enganxats. Imaginem-nos que me compro un iPad, vaig comprant les meves cançons preferides, llibres electrònics i aplicacions, també hi carrego les meves fotos. Un dia per el que sigui vull passar les meves cançons, documents, fotos i e-books a un aparell mes modern, si tenc un aparell limitat no podré passar res al nou. I llavors l'experiència d'ús ja no serà tan meravellosa com abans i maleirem el fabricant que ens va vendre un aparell meravellós i on tindré que deixar perduda part de la meva vida digital.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada