dilluns, 14 de desembre del 2009

Escola 2.0, per que no amb eyeOS

Avui m'ha arribat un enllaç via twitter amb aquest video




Explica com ho han fet a la Escola Jacint Verdaguer de Sant Sadurní d'Anoia, per dotar als alumnes d'un entorn informatitzat per a les classes, fent servir eyeOS. Els mestres i els administradors dels sistemes, poden configurar segons les necessitats els comptes de cada alumne. Avantatges?, moltes, per començar el preu dels ordinadors que es fan servir, com que eyeOS es un escriptori web, no son necessaris ordinadors amb grans prestacions i es independent del sistema operatiu que porti instal·lat.

EyeOS es fa servir via web amb qualsevol navegador, es possible accedir al escriptori personal des de qualsevol lloc, fins i tot permetria la educació a distancia, connectant remotament al servidor de l'escola.  Inclou les aplicacions que es fan servir mes sovint a un ordinador, full de calcul, processador de text, presentacions, missatgeria, navegació web, fins i tot es poden crear noves aplicacions d'una manera senzilla o instal·lar aplicacions fetes per la comunitat de eyeOS. 

EyeOS estar publicat sota la llicència Affero GNU Public License version 3 (AGPL3). Això vol dir que ets lliure de copiar, distribuir i modificar eyeOS sempre que les teves modificacions siguin accessibles a tothom. Per instal·lar eyeOS tant sols es necessita un ordinador capaç de executar Apache i PHP. Com veis els requeriments per el servidor son senzills. Si vols provar com funciona ho pots fer aquí.

De veritat necessitam gastar en la compra de 400.000 ordinadors amb Windows?, com han signat el Govern Espanyol i Microsoft. No seria millor que tots alumnes, professorat, centres educatius, usuaris, administradors de sistemes, poguessin triar quin sistema operatiu fer servir?. Segurament molts triarien programari lliure. I mes desprès de llegir les reflexions que fa en Llorenç Valverde a aquest article del Diari Balears, em fa molta por l'aliança de l'estat espanyol i Microsoft.

Nomes esper que tots els implicats reflexionin i ens assegurin l'accés universal a les nostres dades i amb les eines (sistemes operatius, navegadors, aparells) que cadascú vulgui, sense imposar cap tecnologia determinada.

1 comentari:

pau gener ha dit...

Santi, sembla que les comunitats autònomes poden triar, com ho ha fet Extremadura, amb software lliure. No crec que pel nostre ròdol hi pensin.

http://alasombradeltomate.es/2009/12/15/en-extremadura-la-escuela-2-0-sera-libre/