Des de Menorca, aquella illa que sempre esta darrera l'espatlla del home del temps.
dimecres, 24 de desembre del 2008
Bon Nadal i bon any 2009
Tecnologia que cada vegada ens dona molt mes. I cada vegada mes, els nostres polítics (elegits o no), organismes oficials, grans multinacionals i lobbies, intenten criminalitzar i gravar amb canons, impostos i demès. Esper-ho que l'any 2009 sigui millor que el 2008.
Us desitjo un molt Bon Nadal i que l'any 2009, vengui carregat de llibertat a la World Wide Web.
diumenge, 7 de desembre del 2008
Dos o deu anys
Dos anys on he fet nous amics a la xarxa. Com en Talaiòtic, en Francesc Sintes, entre altres, que mitjançant els nostres blogs, ens hem anat fent comentaris i crec que coneguent-nos una mica. Amics autors de blogs a Menorca i a altres parts del món.
Dos anys de Google, l'omnipresent Google, amb les seves creacions. El Gmail, Gtalk, Chrome, Picassa i m'atur per que no acabaríem mai. Dos anys de musica, radio i televisió per Internet. Avui en dia quasi be escolt i veig mes per Internet, que als mitjans tradicionals. Mitjans que si be molts estan demonitzant Internet i la seva llibertat incontrolable. D'altres s'estan adaptant als nous temps, adaptant les seves activitats i negocis a les noves tecnologies.
Dos anys on GNU/Linux ha avançat moltisim, instal·lar Linux avui en dia ja no es cosa de quatre Geeks o Hackers. Avui qualsevol persona el pot descarregar i instal·lar-lo fàcilment.
Dos anys on he intentat donar a conèixer les meves inquietuds als demés. Divulgant el mon del software lliure amb petits tutorials, recomanant llibres o articles escrits per gent com Richard Stallman, Lawrence Lessig o Cory Doctorow.
Dos anys de meneame.net, twitter, facebook i de Web 2.0. Dos anys mes de Ecolnet (escomposlinux) i Gulmen.
Deu anys, des de que vaig instal.lar per primera vegada GNU/Linux. Allà a finals de 1998 vaig instal·lar per primera vegada Red Hat, desprès Mandrake actualment anomenada Mandriva i per fi Debian. Debian es el GNU/Linux en estat pur, de Debian s'han derivat Ubuntu, Knoppix i moltes altres. GNU/Linux es un món molt divers, com ho es la nostre societat. Hi ha gent que diu que massa divers i que per açò mai arribarà a triomfar. Jo crec vista la seva evolució tot el contrari. Cada dia hi ha mes programari lliure i mes aparells electrònics que internament i sense que ens adonem fan servir qualque variant de GNU/Linux a les seves entranyes.
Deu anys d'Internet i Software Lliure, molt profitosos per Jo i crec que també per la resta de la societat. L'any 1998, tant sols feia un parell d'anys que internet s'havia apropat al gran públic, encara que en feia mes des de la seva creació. Si be Internet te les seves coses dolentes, no en te mes que la nostra societat, i en te moltes que ben aprofitades, son bones per els ciutadans d'aquest món.
Dos o Deu anys de intentar millorar com a persona i intentar ajudar als demés. No se si ho he aconseguit, si escric mes o manco be, si la meva aportació ha sigut de profit per qualcú o no. El que tenc clar però, es que no hem de desaprofitar, els avantatges que ens donen Internet i les noves tecnologies als ciutadans, per intentar millorar aquest món.
Dos o deu anys, dels que segur que em deix-ho qualque cosa, qualque record o qualque amic.
Gracies Pau, Joan, Francesc, Talaiòtic, Andrés, SinnerBOFH, ........
Gracies a tota la gent que he conegut durant aquests "Dos o Deu Anys".
diumenge, 30 de novembre del 2008
Internet i l'acces lliure a la nostra cultura.
Aprofitant la cojuntura, el PSOE esta intentant aprovar proposicions no de llei i reformar altre cop la LPI, per afavorir encara mes als "artistes". Els "artistes" no es queixen per que creguin el que diuen. Ho fan empesos per els seus editors, productors i demés. Els "artistes" fa molt temps que han venut les seves animes al diable, en forma de subvencions, prebendes i pagaments en espècies. Normalment les productores musicals, paguen als cantants i musics per treballs que no han fet, hipotecant el futurs treballs per uns quants anys. Els propietaris dels drets d'autor no solen ser els creadors, si mes no els propietaris dels "artistes".
Lawrence Lessig als seus llibres i articles, explica lo dolentes que son les extensions dels drets d'autors fins a 70, 80 i 90 anys desprès de la mort de l'autor. Als inicis del copyright els autors tenien els drets durant 20 anys, als 20 anys s'havien de renovar o deixar que les obres passassin al domini públic, afavorint les creació d'obres derivades. De fet explica com Disney va parodiar la darrera pel·li-cula de Buster Keaton Steamboat Bill, Jr.. Disney crear el seu primer gran personatge animat Mickey Mouse, a la peli-cula Steamboat Willie, inspirant-se en l'obre de Keaton, que a la vegada es va inspirar en la cançó Steamboat Bill. Resulta xocant però es així.
Lessig conte també els problemes que va tenir amb un documental on ell participava, per el fet que a una de les escenes, al fons d'una habitació es veia una televisió on sortien unes imatges de un capitul dels Simpson's. Una escena que durava uns pocs segons. Van demanar permís al autor, i els hi var donar. Per assegurar no tenir problemes futurs també va demanar permís a la productora i propietària de la serie la Fox. Al final van llevar la seqüència del documental per la quantitat ex-orbitant que demanava la Fox. L'aparició dels Simpsons al documental es podia considerar us just i per tant no s'hauria de haver de pagar. L'us just dels drets d'autor d'altres i el pas a domini públic de les obres fins a 70 anys després de la mort de l'autor fan que la innovació i la creació es vegin hipotecades.
Caldria trobar un terme mig on tothom sortís beneficiat sense perjudicar als demés. Ja m'agradaria, que amb la meva mort els meus hereus tinguessin unes rendes, generades per la meva feina com administratiu fins a 70 anys desprès de la meva mort. Que ens semblaria, que el fills i nets del constructor de la nostre casa, vingues cada cert temps, a cobrar per la gran feina que va fer el seu enyorat avi 30, 40 o 50 anys abans?. I també vinguessin el hereus del fontaner, i del fuster i del .....
Sembla impossible que passin aquestes coses, avui día. Cada vegada ens veim mes limitats i perseguits per exercir els nostres drets constitucionals d'accés lliure a la cultura. A mes com passa a altres països, s'hauria de garantir que les obres que hagin passat al domini public siguin accessibles als ciutadans. El que comportaria que l'estat tingues un arxiu per conservar aquestes obres i garantir-ne l'accés public.
En quan als programes de descarregues p2p (peer to peer), no tant sols serveixen per compartir arxius amb copyright, es poden compartir i de fet es comparteixen arxius sense copyright. En el mon del software lliure es fan servir per baixar-se programari i imatges iso per els cd's d'instal·lació. Per tant la generalització provocaria que molts usuaris de contingut legal, es veiessin perjudicats. Encara que com es sabut per tots, que ja estam pagant per suports digitals "justs per pecadors". Per acabar de rematar-ho, mes ara els nostres polítics volen introduir un nou sistema que es vol fer a França, que consisteiex en desconnectar de la xarxa, als usuaris de programes p2p, desprès de tres avissos.
No dic que els "artistes" no puguin fer doblers i viure de les seves creacions. Però tampoc vull, que primer siguin els drets d'uns pocs els "artistes", davant el be comú de la resta de ciutadans. Hi ha mil maneres de que les lleis siguin justes per a tothom.
Alguns enllaços per consultar:
http://www.hispalinux.es/
http://www.libertaddigital.com/internet/los-internautas-piden-que-los-derechos-prevalezcan-sobre-la-propiedad-intelectual-1276344863/
Trobareu molta mes informació a la xarxa sobre aquest tema.
diumenge, 23 de novembre del 2008
Linux Live CD & USB
A la darrera versio de Ubuntu hi ha una utilitat per fer-te el teu propi pendrive amb linux, arrancable i totalment operatiu. Tambe distribucions com Damn Small Linux, Knoppix entre altres tenen opcions per instal·lar-se a memòries usb. Jo volia anar mes allà, els preus de les memòries usb han baixat molt i ja no es un luxe tenir-ne una. El darrer que he comprat es un pendrive de Sandisk de 16GB.
Amb tanta capacitat hi ha espai per portar-ne mes d'una al pendrive. Remenant per internet per instal·lar varies distribucions vaig trobar UnetBootIn. UnetBootIn ens permet instal·lar molt fàcilment distribucions "live" de Linux a dispositius usb. El programa ens mostra una llista, un tria la que vol, la partició on s'h d'instal·lar i ell mateix es baixa la imatge iso i els fitxers que faixin falta. Tambè es pots instal·lar una imatge iso guardada al ordinador. Hi ha versions de UnetBootIn per Linux i per Windows.
Però he volgut anar mes allá, instal·lar mes d'una distribució al mateix pendrive i poder arrencar qualsevol de les distribucions. S'instal·lan perfectament, l'ùnic problema es triar quina es vol arrencar. He provat Smart Boot Manager, Super Grub Disk, GAG, Gujin i cap d'ells m'han satisfet. El problema es que no tots ells funcionen amb tots els meus ordinadors. Per exemple Smart Boot Manager i Gujin al meu PC principal no detecten els discs i no arrancan. I si arrancan a un portàtil HP. Per el que no em serveixen. No se si es un problema del PC, configuració de la BIOS o dels gestors de arranc.
La solució a la que he arribat es instal·lar les distribucions que vull amb UnetBootIn o directament com he fet amb System Rescue CD. I amb fdisk canviar la partició de arranc del pendrive. Lo que implica arrencar amb la darrera distribució que s'ha fet servir. Una solució poc "profesional" però efectiva.
Ara mateix tenc instal·lats System Rescue CD, Back Track i Damn Small Linux.
- System Rescue CD te eines com GParted, Partimage, Testdisk, PhotoRec, diversos editors, utilitats de xarxa, navegadors, un entorn gràfic molt lleuger i molt mes en tant sols 240MB. A mes de imatges floppy com FreeDOS, Memtest, Ranish Partition, ntpasswd, que ens permeten arreglar quasi be qualsevòl problema.
- Damn Small Linux en 50MB es una distribució ideal per posar-la a un miniCD. Un cop arrencada es pot instalar al disc dur, a memories usb i molt mes. Mai havia vist tants programas en tants sols 50MB. Els 50MB es un llimit que es van marcar els seus desenvolupadors. Encara que han començat una de mes de 50MB que es diu Damn Small Linux Not.
- Back Track es una distribució orientada a la seguretat. A part de la majoria d'utilitats que duen les anteriors, te moltes utilitats per fer auditories de seguretat a xarxes. L'arranc es rapidíssim, encara que ocupa quasi be 800MB.
Un altre enllaç interesant es: pendrivelinux.com
dimarts, 4 de novembre del 2008
TV3, 3alacarta Gratis
A veure si altres cadenas s'afegeixen al boom de alliberar continguts. Ja ho va fer TVE a partir dels Jocs Olimpics.
dissabte, 27 de setembre del 2008
Google, el nou "Gran Germá"
Molta gent comença a tenir por de Google, per el seu domini quasi absolut a la web. Molts xerren de possibles activitats monopolistes de Google. Però el cert es que normalment fan les coses be, tirant a molt be. Sempre van un pas per endavant dels seus competidors.
Altres es qüestionen la conveniència de tenir en mans de Google dades, informació i fins i tot documents personals. Potser si que es pugui semblar a un "Gran Germà" que tot ho veu i escolta. Però no mes, que altres activitats que ens semblen inofensives a la nostra vida diària, on també les nostres dades poden estar en mans inadequades.
Vivim a un mon, on cada vegada mes ens retallen el dret al lliure accés al patrimoni cultural de la humanitat. Entenent com patrimoni cultural de la humanitat, els milions d'obres que ja no estan subjectes a copyright. De les que podríem gaudir si no fos per que no hi ha ningú que les doni a conèixer o publicar-les. Google ha fet alguns intents per posar a l'abast del mon llibres, textos i altres obres, i sempre se l'hi han posat entrebancs. Així com cada vegada mes, els governs restringeixen l'accés a aquest patrimoni allargant la duració del copyright. Que a molts països arriben fins a 90 anys, Afavorint no als "artistes", que molts ja son morts, mes be afavoreixen als editors, normalment grans multinacionals.
Cada vegada es poden trobar mes creacions i treballs artístics, sota llicencies lliures, copyleft o Creative Commons. Particularment, cada vegada escolt mes musica no subjecte a copyright o publicada sota llicencies Creative Commons. També llibres i articles publicats sota aquesta mateixa llicencia. Creative Commons, permet l'us per part de tercers, de una obra publicada sota aquesta llicencia de varies formes.
- De reconeixement o atribució, que permet al material ser distribuït, copiat o exhibit sempre que es mostri la llicencia i l'autor originals.
- No comercial, el material pot ser distribuït, copiat o exhibit sempre que no s'en faixi un us comercial
- Sense obre derivada, el material pot ser distribuït, copiat o exhibit mentre no s'empri per fer-ne un treball derivat.
- Compartir igual, el material pot ser modificat i distribuït però mantenint la mateixa llicencia del original.
Unes lectures molt recomanables sobre cultura lliure son Free Culture de Lawrence Lessig. Que el podeu trobar traduït al castellá aquí. També es interessant el de David Bravo , Copia este libro. I també n'he descobert un de bastant nou de Cory Doctorow, en anglès que es diu Little Brother.
www.ajciutadella.org de nou operativa
La nova web està en Català, no he vist cap enllaç ni botó per canviar l'idioma com tenen altres webs municipals(supòs que deuen estar preparant traduccions al castellà i altres idiomes com l'anglès). Fins i tot hi ha una mena de blog on qualsevol visitant pot donar la seva opinió, a mes a un usuari de nom Informàtica respon als dubtes i suggeriments o dona informació d'actualitzacions de la web. Veig que al menys donen importància a les opinions dels usuaris i no tenir una web abandonada com estava abans, on quasi be tant sols l'actualitzaven per canviar els logos per Sant Joan.
Esper-ho que sigui un primer pas i que vagi millorant, permetent-nos fer fins i tot gestions online d'interès per els ciutadans. Si qualque cosa hi puc criticar es el poc us que es fa de software lliure, però ja seria demanar massa. Mentre els usuaris de software lliure la puguem fer servir ja em don per satisfet, de moment.
dijous, 18 de setembre del 2008
GULMEN, la llista reneix?
Han passat moltes coses durant aquests anys Gulmen GeekBlog/c està abandonat. A la llista GULMEN la cosa no ha anat molt millor, el fluxe de missatges a caigut en picat aquest darrer any. Arrel de la migració a Mailman uns quants subscriptors es van deixondir (gracies Domènec per les teves propostes i la teva disponibilitat).
Ja fa quasi be 10 anys que a casa meva només faig servir Linux, vaig començar intal·lar Red Hat 4.2 allà per el 1998, desprès van venir Mandrake, Debian i desprès Ubuntu, passant per altres com Mandriva(Succesora de Mandrake), Suse. i live-CD's com Knoppix o Damm Small Linux. L'experiencia ha sigut molt positiva per mi, he après un munt. Per altre banda no crec, que el motiu de que no hi hagi massa moviment, ni interès per GULMEN o Linux en general vulgui dir que Linux no hagi triomfat als nostres ordinadors, de fet crec que hi ha mes usuaris que el fan servir dels que ens
pensam.
Particularment per cansament, desgana o massa feina també havia abandonat bastant el manteniment de la llista i el meu servidor. Ara tenc una mica mes de temps i ganes renovades per tirar endavant la llista i el que calgui. Les novetats al començament sempre son il·lusionants i engrescadores. De fet vaig obrir el meu blog per tornar-me a engrescar amb una activitat diferent com es l'escriptura. I pensant que també era una bona manera de promocionar el software lliure.
He conegut molta gent durant els darrers anys a Internet. No voldria ara comenḉar una llista de agraiments anomenant a tots, als que de qualque manera han contribuit o promocionat Linux a Menorca, per que segur que em deixaria qualcú. Els qui saben un poc de la historia del Linux a Menorca segur que es sentiran reconeguts.
Demà ens trobarem uns quants a Es Mercadal per fer un mos i rallar de software lliure, copyleft, creaive commons i contar "batallitas".
dilluns, 1 de setembre del 2008
I seguim sense web oficial a Ciutadella ...
El que no puc entendre es que la Web de l'Ajuntament de Ciutadella faixi ja un parell d'anys que sigui inoperativa. No serveix per res mes que per poder consultar quatre telèfons i e-mails de les regidories. Quan a altres pobles de Menorca mitjançant les webs municipals es poden fer consultes, tràmits administratius de tots tipus i fins i tot consultar les actes dels plens municipals. Açò si encara s'hi pot veure ben destacat el banner de les festes de Sant Joan.
No se si el que volia pagar el nostre ajuntament es poc, molt o fins i tot excessiu. El que voldria tant sols demanar es que funcioni i s'actualitzi amb noves funcionalitats, que tothom hi pugui accedir. Si a altres pobles de Menorca ho han fet per que aquí no?. I don per suposat que també els usuaris de software lliure no tenguin cap impediment per accedir-hi.
Francesc Sintes al seu blog també tracte el tema de la web municipal i la seva adjudicació.
http://francescsintes.illencs.com/17_el_claustre_de_shangri-la/archive/1083_de_gent_honesta.html
Al següent enllaç hi podeu trobar els meus escrits antics sobre el tema:
http://sbenejam.blogspot.com/search?q=ajuntament++de+ciutadella
dissabte, 23 d’agost del 2008
Musica en xarxa
Pulseaudio es un servidor o dimoni de audio, descendent de Polypaudio, que permet enviar, rebre o ambdues accions a traves de la xarxa. Un pot tenir un ordinador a una habitació reproduint musica i capturar l'audio des de un portàtil a la sala d'estar. Pulseaudio permet capturar, enviar, redirigir i mesclar diferent flùxes d'audio mitjançant la xarxa, amb mùltiples combinacions.
Firefly Media Server o mt-daapd es una implementació lliure, del protocol DAAP de Apple per la interconnexió dels seus aparells, gadgets i ordinadors. Els avantatges de Firefly damunt els servidors de flùxes d'audio tradicional com Icecast i altres es que envia també les metadades dels arxius musicals. O sigui que indexa la col·lecció per autors, àlbums, etc. Permetent al qui es connecta a un servidor Firefly explorar la colecció compartida i triar que es vol escoltar. També realitza transcodificacions al vol entre diferents formats d'audio com OGG, FLAC i molts altres.
Tots dos programes venen a quasi e totes les distribucions Linux, tenen també versions per Solaris, FreeBSD i altres Unix i comencen a suportar Windows i Mac OSX.
Per gaudir de Pulseaudio a Linux es tant sencíll com instal·lar el servidor i algunes utilitats per administra-lo i ajustar uns pocs paràmetres. I desprès configurar o activar entrades o sortides del mesclador que incorpora des de on el vulguem escoltar.
Firefly s'instal·la i tant sols necessitam configurar el directori on ha de cercar la nostre col·lecció musical, engegar-lo i ell mateix indexa la co·lecció. I desprès des de qualsevol ordinador amb Amarok, Rhythmbox o altres reproductors connectar amb el Firefly i explorar, triar i escoltar la teva musica preferida (ara mateix estic escrivint aquest article amb un portàtil, escoltant la musica de un altre ordinador que tenc a un altra habitació). També permet que les noves "internet radio" o "soundbridge radio" capaces de connectar-se per Wifi a la nostre xarxa i a Internet puguin accedir-hi. Firefly també te un interface web per administrar-lo.
Per altra banda tant Amarok com Rhythmbox poden compartir musica fent servir també la implementació del protocol DAAP, activant les opcions pertinets a cada reproductor. L'unic desavantatge es que s'ha de tenir engegat el reproductor.
Pulseaudio Sound Server
Firefly Media Server
Roku SoundbridgeRadio
dijous, 31 de juliol del 2008
La nostra TV - Miro
Miro es un reproductor avançat, pot reproduir quasi be qualsevol vídeo. Es un cercador per que te permet cercar-los des de el mateix programa, a mes de baixar-los, organitzar-los i visualitzar-los. També ofereix canals dels mes variats temes, així com afegir els teus canals preferits. Per exemple pot anar baixant-se "Dosis Diaria" de Mobuzz TV i el pot veure quan un vulgui. O veure un munt de reportatges del MIT. Fa servir tecnologia de Bittorrent per les baixades dels vídeos, pot guardar els teus vídeos preferits de Youtube i molt mes. La qualitat dels videos que he vist amb Miro de varis canals es molt bona.
I lo millor de tot, es programari lliure i hi ha versions per els tres sistemes operatius principals, Linux, Mac OSX i Windows.
Com sempre vos deix els enllaços:
La Web de Miro
http://www.getmiro.com/
Els comentaris a Es Poblat
http://espoblat.blogspot.com/2008/07/neix-la-nostra-tv.html
dissabte, 14 de juny del 2008
Blogs amb Denominació d'Origen
Tot això em sembla un intent mes de manipular i controlar als usuaris de internet. Ja sabem que a internet, es fa difícil a vegades arribar al que cercam. Un usuari inexpert pot donar mes voltes del normal per arribar a trobar qualque tema. Però internet es així, pots trobar qualsevol cosa.
Al catàleg s'hi registrarien voluntariament els bloggers. Tot i així pens que internet no es pot manipular, intentar manipular internet es tan difìcil com intentar manipular el clima. Les variables son tantes que es impossible per l'esser humà.
Crec que el millor que poden fer els nostres parlamentaris europeus es estar-se quiets i deixar que internet faixi el seu curs. El que han de fer, es posar les infraestructures per accedir i millorar internet i perseguir als que no compleixen la llei, no censurar als usuaris o limitar el seu accès a la xarxa.
PD: La noticia es de fa un parell de setmanes. El projecte el va presentar una tal Marianne Mikko.
diumenge, 1 de juny del 2008
La nostra llengua i el programari lliure
En general el suport d'idioma del programari lliure es molt bo. Des de les traduccions del sistema operatiu en si, com notificacions del sistema o les ordres bàsiques del sistema. Les aplicacions mes emprades també tenen un molt bon suport d'idioma. La majoria de distribucions de GNU/Linux ja durant l'instal·lació no te configuren tant sols el teclat i l'hora. També des del el principi es pot emprar en la llengua escollida. El suport del català es molt complert, així com el d'altres llenguas del Estat Espanyol com l'euskera i el galleg.
Per curiositat i previa consulta al Google, he cercat informació del suport de Windows i de Mac OS X per la nostre llengua. Del Windows tant sols he trobat que existeix un Catalan Language Pack que es pot descarregar des de aquí. De Apple sembla ser que el Mac OS X Leopard no te suport per la llengua catalana.
En quant a Windows, el Catalan Language Pack no afecta a tot el sistema, com tampoc a totes les versions de Windows, sols es pot instal·lar a Windows XP Professional i Home Edition en Castellá. Els sistemes per servidors no tenen suport per la llengua catalana.
El sistema Mac OS X tot i qualque iniciativa d'usuaris catalans no dona suport al català. Quant en versions anteriors si en tenia.
La majoria de distribucions GNU/Linux tenen recursos i sistemes per ajudar en la traducció. Ja sigui a la web o per mitjà de llistes de correu. Ubuntu fa servir el launchpad, Debian ho fa mitjançant un sistema automatitzat de correu electrònic, altres com Mandriva i Suse sembla que també van millorant el seu suport al Català.
Ja ho sabeu, si voleu col·laborar traduint programari lliure ho podeu fer, trobareu molta informació a les pàgines de les vostres distribucions o programes favorits. També trobarue molta informació a SoftCatalá.
dimecres, 21 de maig del 2008
Ubuntu-itzant al personal
A part de voler navegar per internet i tenir correu electrònic, també volia passar a DVD gravacions de la seva càmera de vídeo digital. Amb Windows ho feia però constantment tenia problemes. Per capturar ho feia amb un programa inclòs al Windows XP Home, ara mateix no se com es diu. Per gravar els vídeos capturats ho feia amb Nero “No se Que Mes” i com sempre amb programes semblants sempre li caducaven o necessitava un complement.
Primer vaig fer una copia de seguretat de les fotografies i vídeos a guardar per la posteritat. Desprès un cop reparticionat el disc dur l'instal·lació. .Instal·lar una distribució GNU/Linux avui dia es un gust. Salvant contades excepcions (hardware exòtic o incompatible) no hi ha el menor problema. Record els temps quan en el procés d'arranc des de CD la cosa s'embarrancava de la manera mes inexplicable. I hores i hores investigant com solucionar el problema.
Ara mateix la meva germana es pot crear els DVD's de les seves gravacions, capturant i editant el vídeo i processant-lo amb el Kino, per automàticament des de el mateix Kino, fer que s'engegui el K3b per gravar-lo a DVD.
He “patit” les trucades de la meva germana dient -es que no puc capturar, gravar, no hem deixa fer açò o allò- i qualque vegada el temps i doblers que s'ha gastat en programes per no aconseguir resultats i qualque visita meva a casa seva per mirar d'ajudar-la o aconsellar-la.
De moment nomes m'ha telefonat una vegada i vaig anar a ca seva. Vaig tocar un parell de cosetes que havia deixat sense configurar i també vaig instal·lar algun extra que no havia tingut temps de fer-li durant la primera instal·lació.
El mes sorprenent va ser que ella mateixa s'havia anat actualitzant el sistema, a mesura que el gestor d'actualitzacions les hi anava proposant. Ja fa una setmana i mitja que no me telefona, hauré de posar-li un client de missatgeria instantània per solucionar problemes "online".
La veritat es que la nova Ubuntu va molt bé, en general les distribucions modernes al menys les que he pogut provar van molt bé, en quan a instal·lació i us per l'usuari inexpert.
PD: El servidor ja porta quasi 125 dies de Uptime, gracies a Gesa-Endesa. ;-)
diumenge, 27 d’abril del 2008
100 dies
Una foto del servidor i del lloc on esta instal·lat a casa, es l'ordinador de baix. Les seves características les podeu veure aqui.
diumenge, 20 d’abril del 2008
GNU/Linux, fotografia i imatges HDR
Fa un temps que sent rallar de fotos o imatges HDR (High Dinamyc Range). Com sempre la curiositat pot mes que la meva voluntat. Cercar informació, fer unes proves i admirar els resultats obtinguts aquests cap de setmana ha sigut certament enriquidor. He vist molts exemples d'imatges HDR a la xarxa cadascun mes espectacular que l'anterior. A flickr.com o cercant el google en trobareu molts.
Anem per feina, el primer ha sigut instal·lar els programes. A Ubuntu o Debian com sempre un aptitude search te simplifica la vida. Els programes bàsics que he fet servir son exrtools, openexr, pfstools i qtpfsgui. Aquests dos darrers no tenen paquet per Ubuntu i els he tingut que instal·lar des-de el codi font i compilar-los, no es molt complicat fer-ho.
Un cop instal·lat el software s'han de preparar entre dues i tres fotografies de la mateixa imatge i diferents exposicions, per que els resultats siguin millors. Amb el qtpfsgui es tant sencill com importar les tres fotos, clicar un parell de botons i te crea el fitxer exr. Desprès ve el processat de la imatge aplicant i fent proves amb els diferents ajustaments que te cadascun del sistemes per processar-los.
Les primeras provas les he fetes amb tres copies d'una fotografia que tenia lleugerament retocadas. Desprès he fet unes fotos amb la meva Sony DSC-V3, amb la opció de fer tres fotos alhora amb diferents exposicions, per obtenir aquest resultat i aquest altre. I els resultats de la darrera prova el podeu veure aquí.
No som un gran expert en fotografia ni tenc com podeu veure una càmera professional. Jo mateix he quedat sorprès dels resultats obtinguts. El que no m'ha sorprès gens ni mica ha sigut la qualitat dels programes que tenim a l'abast per obtenirlos.
Com sempre acabaré amb uns enllaços:
http://www.mpi-inf.mpg.de/resources/pfstools/
http://scanline.ca/exrtools/
http://www.openexr.com/
diumenge, 16 de març del 2008
Amics bloggers
Per començar l'unic i inigualable "pecadorl de la pradera" el SinnerBofh. Treballa des-de fa ja uns quants anys, a com els anomena ell "Estados Juntitos de Tio Bush". Administra servidors a una empresa d'allá. El conec des-de els temps dels modems de 36K, que era el que empravam per connectar a internet i llegirnos a las News de Usenet, als grups es.comp.os.linux o als IRC d'aquells dies. De fet no ens coneixem físicament, podríem dir que es un Cyber-Amic. La seua veu si l'he sentida fent proves amb Skype i altres sistemes de semblants.
També es un dels creadors de blogdrake, la web de referencia dels usuaris a Espanya de Mandrake Linux, que ja fa un temps es var canviar per l'actual Mandriva Linux. Els seus escrits solen ser genials i divertits, encara que també sap escriure en serio articles mes tècnics i a mes programa qualque aplicació en PHP.
L'altre Cyber-Amic es diu Villacampa, fa menys temps que el conec. Al seu blog a part d'articles sobre software lliure i cultura lliure també hi publica el seus programas de Radio Villa Libre. Si be ja fa un temps que la seva feina i els estudis, no li deixen massa temps per fer una programació regular de Radio Villa Libre, la qualitat dels programes val la pena. Sobre tot el seu darrer programa on entrevista a Juan Javier Reta Némiga.
Conec a molta altre gent a la xarxa, SinnerBOFH i Villacampa me han semblat dos molts bons exemples del que es pot fer a Internet i per Internet.
dilluns, 25 de febrer del 2008
Petit recull de febrer
Aquests dies han sortit moltes noticies interessants per Internet, que si Microsoft alliberará algunas aplicacions i API's dels seus programes, que si Microsoft vol comprar Yahoo, que si Google no vol que ho faixi, no ho se a lo millor si que es ve que els temps estan canviant.
També que Movistar fa aplicacions per els seus telèfons mòbils com el Escritorio Movistar per GNU/Linux, segons conten a Barrapunto.
Per altre banda la campaña electoral va a totes, l'any passat vaig fer un petit anàlisis de les WEB's dels diferents partits i candidats menorquins amb motiu de les elecions municipals i autonòmicas, enguany vist lo poc que han canviat no el faré. Per cert la WEB de l'Excelentíssim Ajuntament de Ciutadella, segueix igual, segons quins enllaços segueixes te surt un polit "Pàgina en construcció".
Nomes em queden un parell de temes pendents que m'havia proposat, posar els meus articles al blog i a la WEB personal, per qui vulgui s'els pugui descarregar amb pdf o altres formats. I fer un mega article sobre la Edirol FA-66 i la Canopus ADVC110 funcionant sota GNU/Linux. Sa veritat que les dues capturadores van molt bé i estic molt content amb les compres fetes.
A veure si tenc una mica mes de temps per dedicar al blog i les meves aficions ....
diumenge, 27 de gener del 2008
Gratament sorprès
Els vaig escriure explicant-lis el que em passava amb el seu producte. I a l'endemá vaig rebre un e-mail on m'explicaven que hauria de dirigirme al servei de suport de Kino. Els vaig contestar donant-lis les gracies i vaig donar el tema per tancat.
Fins que l'altre día vaig rebre un nou e-mail de Canopus Technical Support Team amb al següent contingut:
Dear Customer, We will have to speak to the developers in Japan with this as we are unsure about the compatibility of Open Source Operating Systems and our Products. Can you provide us with a little information about the OS you are using and software you are trying to use with the ADVC.
Regards
Em var faltar temps per enviar-los tota la informació que s'em va ocorre sobre el meu sistema. Fins i tot crec que em vaig deixar alguna cosa ;-). Però estic gratament sorprès per l'interés que han desmostrant.
La majoría dels fabricants de hardware, no solen fer massa cas als usuaris de sistemes operatius que no siguin de Microsoft. Ni als usuaris de programari lliure -també hi ha programari lliure per sistemes operatius de Microsoft-. D'aquí la meva sorpresa.
Ja aniré actualitzant l'informació si es que em tornen a escriure.
diumenge, 13 de gener del 2008
Edició d'audio sota Linux, els temps estan canviant.
1998 vaig instal·lar una Red Hat 4.2. En aquell temps, es deia
que GNU/Linux era poc mes que una raresa per que l'hi faltaven
programes, usabil·litat i que no passaria de ser un sistema per
experts. També que no es podia emprar, per altre cosa que no
fossin servidors de qualsevol mena. Ja que no tenia programes per
edició de àudio, música, imatges, vídeo. Que així era molt
difícil que es fes un lloc al mon dels sistemes operatius. Fa 10
anys el referent per edició de àudio i musica era Apple amb els
seus Mac. Ni tant sols el Windows que si tenia algunes
aplicacions usables li feien ombra als Mac.
Els temps han canviat, windows cada vegada mes fa ombra als Mac i
GNU/Linux també. Fa poc vaig comprar una capturadora d'audio
FireWire. Es una FA-66 de Edirol, te 6 entrades i 6 sortides
d'audio, a mes d'entrada i sortida MIDI. Dues de les entrades i
sortides son opticas digitals o S/PDIF. Les entrades òpticas
m'interessen, sobre tot perquè tenc molts Mini-Discs de
gravacions en viu i vull mantenir al màxim la fidelitat de les
gravacions al hora de digitalitzar-les.
L'aparell en qüestió es compatible amb GNU/Linux, Windows i Mac.
Es compatible per que fa servir uns estàndards de la industria
per aparells d'audio firewire -per GNU/Linux es fan servir els
drivers o controladors FreeBob o FFADO. L'avantatge de la FA-66
es que es pot aconseguir una baixa latència i minimitzar les
pèrdues de sincronia i retards. Es pot emprar com a mini estudi
de gravació portàtil. Les entrades suporten micròfons, aparells
d'audio i instruments musicals com guitarres.
El mes important però ha sigut el descobriment d'un gran
programa, Ardour. Fa uns anys amb les seves primeres versions
apuntava molt amunt. Ardour es un programe dels anomenats DAW
(Digital Audio Workstation). Serveix per gravar, editar i mesclar
l'audio -suportant també l'edició multi pista- d'una manera
professional. Ardour es equivalent als caríssims programes
professionals tipus DAW, tant per Mac OSX com per windows, com
son ProTools, Nuendo entre d'altres. Ardour te versions per
GNU/Linux i per Mac OSX.
L'altre descobriment ha estat jack, jack es un servidor d'audio
de baixa latència. A mes es molt flexible amb els aparells
d'audio connectats a l'ordinador, permetent fer qualsevol tipus
de connexió entre ells. Ardour necessita de jack per manejar les
connexions entre les entrades i sortides del hardware. Els dos
programes junts i molts altres complementaris com son
equalitzadors, mescladors i racks per efectes, fan possible fer
gravacions d'alta qualitat i molt elaborades.
A una de les primeres proves, vaig gravar tot un Mini Disc amb
ardour per l'entrada òptica digital. La gravació va quedar
perfecta. El següent problema era l'exportació a un format que
hem permetes gravar-lo a un CD d'audio separant les diferents
peces. Amb ardour un pot fer unes marques a la línia de temps per
identificar els talls de les diferents peces. També permet amb
les marques crear un fitxer de taula de continguts (TOC), per que
el programa de gravació pugui separar les diferents pistes a
l'hora de gravar el CD. S'exporta un arxiu d'audio i un petit
arxiu de texte amb l'informació de les pistes a gravar, el seu
ordre, noms i títols.
Deu anys desprès els temps estan canviant. GNU/Linux no te quasi
be res que envejar als altres sistemes operatius. Per cert fa deu
anys, es deia de GNU/Linux que no tenia suport per el hardware
modern. Si els fabricants de hardware, fabrican els seus
productes respectant els estàndards, com en el cas de la Edirol
FA-66 no hi sol haver problemes, també tenc que dir que abans
d'adquirir qualsevol aparell, m'informo per no comprar un tros de
ferro sense utilitat.
Els enllaços a les webs de Ardour, Jack i els controladors FreeBoB
http://ardour.org/
http://jackaudio.org/
http://freebob.sourceforge.net/index.php/Main_Page
Vos deixo unes captures de pantalla de Ardour i jack.
Aquesta es la finestra principal de Qjackctl, per configurar
jack, arrencar-lo i monitoritzar-lo.
La següent es la finestra de qjackctl des de on es poden
connectar i desconnectar entrades i sortides.
Aquesta es la
marques fetes per dividir l'audio durant l'exportació. També
veureu que l'aspecte i funcionalitat del programa es
espectacular.
Aquesta es la finestra del mesclador de Ardour.
I aquesta la finestra des de on es pot editar l'informació, per
la durada de les pistes, els noms i els titòls de les pistes per
tal de generar uns arxius per poder gravar al CD.
dimecres, 2 de gener del 2008
Al principi hi hagué la línia d'ordres
Al principi només hi havia la línia d'ordres o sigui -un terminal- on els programadors, hackers i demés, teclejaven les instruccions per fer funcionar i interaccionar amb un ordinador. Amb el pas del temps, aquesta línia d'ordres va ser amagada per tal de fer gaudir al usuari no expert, del control sobre el sistema. Encara que amagada la línia d'ordres segueix operativa per davall de les finestres, controls i botons dels entorns gràfics dels sistemes operatius, en alguns mes a l'abast que als altres.
Stephenson, fa una molt bona descripció de l'evolució i l'arribada dels ordinadors al usuari no expert. La guerra dels sistemes operatius, la guerra dels software privatiu envers el lliure. Trobo que es una obra molt amena -no esta escrita amb termes excessivament tècnics-, els no tant versats en temes tècnics la trobaran entretinguda.
I aprofit per desitjar-vos un feliç any 2008.
PD: A l'enllaç del principi hi trobareu la traducció al catalá amb els formats pdf, odt (openoffice) i txt.