divendres, 23 de febrer del 2007

Wow!

Aquestes darreras setmanes ens estan bombardejant amb un lema que diu: Wow!, mes senzill, mes segur, mes entreteniment, millor conec-tat. Tothom en xerra, a la televisió, a la premsa, la radio, etc. Supòs que el qui lleigexi aquesta entrada a hores d’ara ja sabrà de que parlo. Intentaré no escriure el nom del maleït sistema operatiu en qüestió.

Wow! es GNU/Linux, mes senzill, mes segur, mes entreteniment, millor connectat.

Mes senzill, la sencillessa del disseny i l’us de GNU/Linux esta mes que provada avui dia. La sencillessa d’us de qualsevol sistema operatiu, no es pot reduir a que -com que la majoria el sap fer servir es mes senzill-. Desprès de quasi 9 anys emprant GNU/Linux com a sistema únic als meus ordinadors per mi es mes senzill que qualsevol altre.

Mes segur, si es mes segur no hi ha en la pràctica virus, adware ni altres. El nivell de seguretat per el seu disseny, els permisos d’usuaris i grups, dels sistemes de fitxers de provada consistència com el ext2, ext3 entre altres, es excepcional.

Mes entreteniment, avui en dia es pot reproduir, modificar, scanejar, convertir qualsevol format multimèdia amb GNU/Linux. Quasi be sempre amb eines 100% lliures i a l’abast de tothom.

Millor interconnectat, si GNU/Linux per el seu disseny de servidors, dimonis, etc. tot sobre TCP/IP, es el súmmum de la interconnexió. Sense oblidar el lideratge, de moltes aplicacions i eines d’interconnexió de sistemes de primer nivell com Apache, un dels pilars de la WWW.

Fa devers un any la meva esposa no s’havia acostat mai a un ordinador. Avui dia navega per la WWW i empra amb tota normalitat el nostre ordinador amb GNU/Linux. Escolta música, programas de radio, veu vídeos. Jo només l’hi don una ma d’ajuda quan alguna cosa es torç. Amb l’us diari bàsica-ment es autosuficient. Com que no tenc altre sistema operatiu als meus ordinadors, no se com l’hi aniria si tingues que fer servir algun que no fos GNU/Linux. Qualque dia ho tindré que provar.

Per totes aquestes raons i moltes altres dic -Wow! es GNU/Linux, mes senzill, mes segur, mes entreniment, mes interconnectat.

diumenge, 4 de febrer del 2007

Alguna cosa es mou

Dons si sembla que alguna cosa es mou al nostre país. Via meneame.net he acabat a una página del Ministeri d'Educació i Ciencia amb el nom següent: Introducción a Linux.

A la dita pagina expliquen que es Linux, com executar un Live CD d'Ubuntu, com instal·lar Ubuntu, Introducció al software lliure. Mes endavant expliquen les aplicacions principals de GNU/Linux, Ubuntu, Internet i per acabar un glossari.

Sa veritat es que havia vist altres iniciatives d'institucions oficials, però cap a la xarxa a l'abast de tothom i bastant ben explicada, no la he llegida molt a fons. També es poden descarregar uns arxius pdf amb al contingut de la web (ara mateix els estic baixant), per tal de donar-lis una ullada i passar-los al meu reproductor multimèdia. Per llegir-los en calma durant un viatge que tenc programat aquesta setmana que vé.

Encara que sigui per una vegada i sense que serveixi de precedent i pendent de llegir a fons els pdf's, felicito al ministeri.

Processadors de text

L’altre dia estava donant un repàs a les webs que normalment visit hi vaig trobar aquest article original de Alain Cottrell i tradüit per José Maria Martín Olalla, Procesadores de texto: estúpidos e ineficientes.
Aquest article explica el perquè els processadors de text son estúpids i ineficients. De moment per escriure aquesta entrada ja he emprat un editor que es diu LyX, el podeu trobar a qualsevol distribució GNU/Linux. El LyX es una mena de front-end per TeX i LaTeX. Son uns llenguatges de definició de tipografia i de documents escrits.

Les reflexions de l’autor de l’article, son bàsica-ment que els processadors tipus WYSIWYG (“What You See Is What You Get” -el que veus es lo que obtens-) mesclen la composició del text (les paraules i l’estructura del text) i la tipografia (com ha d’imprimir-se i visualitzar-se) un document escrit. Despistant d’alguna manera al que escriu, que hauria de centrar-se en escriure un text segons les normes del llenguatge i després definir com s’hauria de visualitzar o imprimir.

Llegiu l’article es molt interessant i vos aclarirà millor els conceptes de l’edició professional de text.