Fa unes setmanes en Pau Capó del
Col·lectiu Rissaga em va demanar si m'interessaria donar un xerrada sobre programari lliure. Li vaig contestar que si i no a la vegada, el motiu que no n'havia fet cap mai de xerrada i que no ho tenia clar (il·lusió si que m'en feia). Desprès d'un parell de correus al final vaig acceptar la invitació per col·laborar a les jornades.
La veritat es que no sabia ni per on començar per preparar la xerrada. Primer vaig investigar amb quin programa preparar la presentació. OpenOffice i Libreoffice permeten crear presentacions sense cap problema, però no n'estava del tot convençut. Desprès vaig pensar amb el
LyX, que permet preparar documents amb
LaTeX, que ja l'havia fet servir per preparar altres documents, com manuals i articles. I cercant encara mes, vaig descobrir
Beamer que son unes plantilles especials per crear presentacions amb LyX.
Per treballar amb LyX no cal aprendre LaTeX que es un llenguatge de marcat com l'HTML. Un escriu el document posant un títol, autor, data, seccions i subseccions, peus de pagina, notes i el text, desprès es tria una plantilla que defineix com ha de ser cada part del document i el seu aspecte final. LyX es un programa (
WYSIWYM, el que veus es el que vols) o sigui se escriu el document pensant amb la seva estructura no amb el seu aspecte final, no com es fa amb programes (
WYSIWYG, el que veus es el que obtens) com son la majoria dels programes de ofimàtica tipus openoffice i word.
Estructurar el document amb LyX es molt senzill i un es pot dedicar al contingut i a l'estructura. També amb un petits canvis i aprofitant l'estructura de la presentació vaig preparar un altre document mes elaborat i amb els textes ampliats que será el que faré servir per completar les explicacions de la presentació i tenir unes notes a ma durant la xerrada.
La presentació la faré amb un pdf generat a partir del document creat amb LyX. Les notes per anar ampliant les presentació les he convertides a epub a partir de de un arxiu html generat també amb LyX i la conversió a epub la he feta amb Sigil. Així tindré al portàtil la presentació i al ebook les notes per la xerrada.
Esper que tot em surti be i pugui fer entendre a la audiència que es el Programari Lliure. També serà un plaer compartir l'acte amb en Domènec Arcalís també membre de Gulmen i soci del GOB, on fan servir programari lliure.
El programa de les jornades es el següent:
I Jornades de Programari Lliure Divendres 18 de Març - 20:30 a 22:00: Xerrades a càrrec de Santi Benejam amb “Una experiència personal” i Domènec Arcalís amb “Cultura lliure: què és i què podem fer nosaltres?”.
Dissabte 19 de Març - 10:00 a 14:00: Festa de la instal·lació. Vols GNU/Linux al teu ordenador i no saps com posar-ho? Vine i t'ajudem!
Dia 18 de Març (divendres) al GOB Ciutadella (c/Camí de Maó , 38)
20:30 a 20:40 - Petita presentació (10 minuts, orientatiu) Pau Capó, explicar que és es Col·lectiu Rissaga i per què hem organitzat aquestes xerrades.
20:40 a 21:15 - Santi Benejam: Una experiència personal Introducció
Presentació
Experiència personal
Programari Lliure
Que es el Programari Lliure
Mapa Conceptual del Programari Lliure
Personatges del Programari Lliure
Free Software Foundation
Categories de Programari Lliure
Llicències de Programari Lliure
Conclusions
21:15 a 22:00 - Domènec Arcàlis: Cultura lliure: què és i què podem fer nosaltres? Dia 19 de Març (dissabte) al Punt Jove Ciutadella (C/ Mallorca,69)